صفحه نخست
درباره تهراننامه
فهرستها
آ
الف
ب
پ
ت
ث
ج
چ
ح
خ
د
ذ
ر
ز
ژ
س
ش
ص
ض
ط
ظ
ع
غ
ف
ق
ک
گ
ل
م
ن
و
ه
ی
جستجو در سایت
نقشه سایت
همکاران تهراننامه
ارتباط با مولف
Tehran Nameh
پ
آ
الف
ب
پ
ت
ث
ج
چ
ح
خ
د
ذ
ر
ز
ژ
س
ش
ص
ض
ط
ظ
ع
غ
ف
ق
ک
گ
ل
م
ن
و
ه
ی
پ
پ
پابدا
پابدا- خودرویی روسی است که ساخت آن در دوران جنگ جهانی دوم کلید خورد. تعدادی از آنها به ایران هم آمد. ظاهرا روس ها آن را از نمونه «اوپل کاپیتان» آلمانی ساخته اند. ماشینهایی که توسط سربازان شوروی از آلمانیها…
ادامه مطلب
پاپازیان
پاپازیان - بنگرید به ژوزف پاپازیان
ادامه مطلب
پاتوق
پاتوق – در تهران قدیم هر صنفی در قهوه خانه ای پاتوق داشت. در حقیقت قهوه خانه در آن دوران نقش رسانه را بازی می کرد و اعضای صنف با تجمع در این محل از اخبار صنف و اجتماع و…
ادامه مطلب
پاتوق اصناف در دوره قاجاریه
پاتوق اصناف در دوره قاجاریه – از دوره ناصری به بعد رفته رفته تشکل های صنفی در تهران شکل گرفت. در اواخر قاجاریه اغلب اصناف در قهوه خانه ای پاتوق داشتند. پاتوق اصناف برای اعضای هر صنفی حکم رسانه را…
ادامه مطلب
پاچنار و پاچناری
پاچنار و پاچناری چنار خونبار تهران، از چنارهای نامدار تهران قدیم و نام چنار امامزاده سید ولی در محله بازار تهران بود. درختان میوه عمری کوتاه دارند، ولی درختان نظیر چنار که ریشه های قوی دارند برای دست یابی به…
ادامه مطلب
پارک پرنس
پارک پرنس - برجهای مسکونی، تجاری پارکپرنس در ونک واقع است. همزمان با اجرای پروژههای مسکونی (بلندمرتبه) در منطقه 15 پاریس در فرانسه و تقریباً در کانسپت مشابه، پروژههای برجهای مسکونی پارک پرنس و ونک پارک در تهران آغاز شدند.…
ادامه مطلب
پارک ظل السلطان
پارك ظلالسلطان - ظل السلطان در صفحۀ 164 «تاريخ سرگذشت مسعودى» از اين پارك با نام پارك مسعودآباد ياد مىكند. اين پارك در خارج حصار صفوى و داخل حصار ناصرى در شمال شرقى تهران بوده است. بعدها اراضى پارك تقسيم…
ادامه مطلب
پارک فرمانفرما
پارك فرمانفرما - عبدالحسين ميرزا فرمانفرما در شمال رستم آباد شميران باغ بزرگ و زيبايى را احداث کرد. اين باغ يا پارك به فرمانيه شهرت داشت. بنگرید به فرمانيه.
ادامه مطلب
پارکران
پارکران - پارکران رویدادی ورزشی و دو نیمه ماراتنی است به طول 5 کیلومتر(Bachman, Rachel (10 July 2017). www.wsj.com.) این ورزش عمومی یک تجربه مثبت، خوشایند و فراگیر و برای همگان است و در اغلب کشورهای توسعه یافته استقبال شده…
ادامه مطلب
پاساژ سقف شیشه ای ایران
پاساژ سقف شیشه ای ایران- در خیابان لالهزار پاساژ کریستال پالاس، یکی از قدیمی ترین پاساژهای این خیابان است. پاساژ کریستال پالاس، در زمان ساخت به شیوه پاساژهای فرانسوی ساخته شده بود و سقف آن کاملا شیشه ای بود؛ اما…
ادامه مطلب
پته
پته- جواز، جواز مالداران ــ که حاکی از ادای حق راهداریست.
ادامه مطلب
پرتو
پرتو- معصومه پرتو اقبال(1400-1321)، مشهور به پرتو، از خوانندگان شهیر دهه چهل است. او نوه زین العابدین قراب خواننده عصر ناصری و اواخر قاجاریان است. عموهای وی نیز صاحب شهرت در هنر بودند. ترانه پرآوازه «عشق خود حاشا مکن» او…
ادامه مطلب
پژوهشگاه صنعت نفت
پژوهشگاه صنعت نفت - از مراکز پژوهشی تهران، پژوهشگاه صنعت نفت است که در سال ۱۳۳۸ با هدف اولیهٔ پژوهش پیرامون مواد نفتی و کاربردهای آن، تأسیس شد.( وبگاه پژوهشگاه نفت تهران)
ادامه مطلب
پژوهشگاه صنعت نفت
پژوهشگاه صنعت نفت - از مراکز پژوهشی تهران، پژوهشگاه صنعت نفت است که در سال ۱۳۳۸ با هدف اولیهٔ پژوهش پیرامون مواد نفتی و کاربردهای آن، تأسیس شد.( وبگاه پژوهشگاه نفت تهران)
ادامه مطلب
پستچی
پستچی – در دوران صدارت میرزا تقی خان امیر کبیر، ایران صاحب چاپارخانه شد. از آن پس رفته رفته مردم عادت به ارسال نامه (که تنها وسیله ارتباطی راه دور بود. البته بعدها تلگراف هم اضافه شد.) به یکدیگر کردند،…
ادامه مطلب
پطرس خان فرنگی
پطرس خان فرنگی بنگرید به نقیب الممالک
ادامه مطلب
پل ورسک
پل ورسک - پل طاقی است روی رودخانه، دره، یا هر نوع گذرگاه که آمد و شد را ممکن سازد. واژه پل که در پهلوی به صورت (Puhl) آمده، در زبان فارسی به صورت پول نیز به کار رفته است.…
ادامه مطلب
پلاتین
پلائین- این روستا با داشتن قریب به 350 هکتار زمین های کشاورزی و باغات بسیار خوش آب وهوا و با صفا و دارای محصولاتی چون سیفیجات است. پلائین ابتدای اتوبان تهران قم کیلومتر سه و بر سر راه روستاهای مرتضیگرد…
ادامه مطلب
پلو کبک
پلو کبک - غذای معمول قدیم بود. آقا محمدخان به ابراهيم كلانتر گفت: تو پلو كبك نخور، آن خوراكِ اهل شمشير است، تو اهل قلمى شير برنج و فرنى بخور. (تاریخ عضدی. 1376. ص114)
ادامه مطلب
پنجزاری
پنجزاری – سکه پنج ریالی، معادل پنج هزار دینار است که در تداول عام به دلیل کثرت استعمال پنجزاری معروف شد. دو عدد پنجزاری برابر یک تومان است. این سکه در اواخر دوره پهلوی کاربرد داشت و تا سال ها…
ادامه مطلب
پنگ خانه
پنگ خانه - بنگرید به فنجان خانه
ادامه مطلب
پنیسیلین
پنیسیلین - پنیسیلین اولینبار بهوسیلۀ فلمینگ انگلیسی درسال ۱۹۲۸ در بیمارستان سنتماری لندن کشفشـد. تا اینکه درسال۱۹۴۰ بهصورت تزریقی در اروپا مورد استفاده قرارگرفت. پنی سیلین در ایران: درسال ۱۳۲۴/ ۱۹۴۵م. در وزارتبهداری یک مستشار آمریکایی بود به نام «میر»؛…
ادامه مطلب
پهلوان
پهلوان بنگرید به لوطی
ادامه مطلب
پیچه
پیچه - پوشاک و آرایش زنان تهراننشین در دوره قاجار نیز مخصوص بود. زنان معمولاً شلواری گشاد به نام چاقچور به پا میکردند که تا مچ پا را میپوشاند. چهره را با پیچه یا روبنده، و گیسوان را با روسری،…
ادامه مطلب
پیشخدمت
پیشخدمت- نوکری که چیزها به مجلس میآورده و میبرده؛ خدمتکاری که خدمات حضوری داشته؛ مترادف پیشکار.
ادامه مطلب
پیشخدمت باشیگری
پیشخدمت باشیگری- ریش سفیدی عمله خلوت و تفنگدار باشیگری؛ از مشاغل مهم درباری.
ادامه مطلب
پیشکار
پیشکار- وزیر؛ معاون حکومت (پیشکاری: مباشری؛ نایبی و ریاست دارایی شهرهای درجه اوّل یا مرکز استانهای کشور).
ادامه مطلب
پیشکار دارایی
پیشکار دارایی- وکیل مالیه (وکالت مالیات دیوانی).
ادامه مطلب
پیشکار کل
پیشکار کل- قائم مقام ولیعهد (کارهای عمومی ایالت را اداره میکردهاست).
ادامه مطلب
پیشکار مالیه
پیشکار مالیه- کار داد و ستد وجوه و امور مالیاتی را از روی کتابچه دستورالعمل ارسالی از مرکز، به عهده داشتهاست.
ادامه مطلب
پیشکشی
پیشکشی- بخشیدن چیزی از سوی کوچکی به بزرگی؛ نام نوعی از خراج ــ که از قوا میگرفتند.
ادامه مطلب
پیمان نامه نابودی صنایع ایران
پیمان نامه نابودی صنایع ایران «والعصر. ان الانسان لفی خسر...» امین السلطان گفته بود:«ايرانيان نفري دو قران بيشتر نمي ارزند!» نمی دانیم اگر او هم از اصابت تیر عباس آقا در دم نمی مرد و چون ناصرالدین شاه فرصتی می…
ادامه مطلب
go to top
استفاده از مطالب این سایت تنها با ذکر منبع بلامانع است.
web design by
ASAGRAPHIC