صفحه نخست
درباره تهراننامه
فهرستها
آ
الف
ب
پ
ت
ث
ج
چ
ح
خ
د
ذ
ر
ز
ژ
س
ش
ص
ض
ط
ظ
ع
غ
ف
ق
ک
گ
ل
م
ن
و
ه
ی
جستجو در سایت
نقشه سایت
همکاران تهراننامه
ارتباط با مولف
Tehran Nameh
م
آ
الف
ب
پ
ت
ث
ج
چ
ح
خ
د
ذ
ر
ز
ژ
س
ش
ص
ض
ط
ظ
ع
غ
ف
ق
ک
گ
ل
م
ن
و
ه
ی
م
م
ماده خبیثه
ماده خبیثه – اعتمادالسلطنه در صفحات 956 و 957 روزنامه خاطرات (1345) از دینامیت به اسم ماده خبیثه یاد کرده است که در کشتن تزار روسیه الکساندر دوم استفاده شد. دینامیت یک ماده انفجاری است که از جذب نیتروگلیسیرین، در…
ادامه مطلب
ماژور مالتا
ماژور مالتا - بنگرید به مدارس نظامی در عصر قاجار و مشروطیت
ادامه مطلب
ماس ماس کنگر ماس
ماس ماس کنگر ماس - رجوع کنید به واژه های مترک (12)
ادامه مطلب
مالیات ارضی
مالیات ارضی- مالیات اراضی زراعتی. مالیات غیرمستقیم: در دوره قاجار، در اوایل دوره مشروطه، شامل مالیاتهای زیر بوده: ۱- نمک، ۲- تریاک، ۳- الکلیات یا رسومات، ۴- دخانیات، ۵- ذبایح یا روده، ۶- پوست برّه، ۷- گمرک. مالیات مستغلات: از…
ادامه مطلب
مبادله
مبادله- در دورة قاجار، نوشتن سند در دو نسخه بوده که هریک از دو نسخه را یکی از متعاهدین، نزد خود نگه میداشتند.
ادامه مطلب
مترو
مترو – نخستین بار در صفحه 22 نشریه «نامه شهرداری» تهران، چاپ سال 1320ش. از مترو یاد شده و به توصیف مترو در شهرهای پاریس، لندن و برلن پرداخته شده است. نیز آمده «مسکو به تازگی اقدام به ساختمان مترو…
ادامه مطلب
متصدی مخزن تدارکات عسگریه
متصدی مخزن تدارکات عسگریه- رئیس مخازن.
ادامه مطلب
مجلس
مجلس - پانزدهم جمادی الآخر ۱۳۲۴ق./۷ اوت ۱۹۰۶م.، در پی عزل عینالدوله و جانشینی مشیرالدوله، مظفرالدینشاه حکم تشکیل مجلس شورای ملی را در کاخ صاحبقرانیه امضا کرد. همان شب در مدرسه خان مروی به مناسبت امضای قانون اساسی جشن گرفته…
ادامه مطلب
مجلس روحانیان نادر در تهران
مجلس روحانیان نادر در تهران - بنگرید به نادر در تهران
ادامه مطلب
مجلس شورای دولتی
مجلس شورای دولتی- به امر ناصرالدین شاه، در سال ۱۲۷۵ ق. شش وزارتخانه (داخله، خارجه، جنگ، مالیه، عدلیه و وظایف) جهت شورا، به ریاست میرزا جعفرخان مشیرالدّوله تشکیل شد. در سال ۱۲۸۸ق. مجدداً به امر ناصرالدّین شاه، همان وزرا و…
ادامه مطلب
مجلس عالی مجاهدان
مجلس عالی مجاهدان - مجلس عالی مجاهدان در تهران، متشکل از ۵۰۰ نماینده مجلس، نیروهای چریکی، بازاریان و آزادیخواهان دربار در ۲۸ جمادیالآخر ۱۳۲۷، احمد میرزا پسر بزرگتر محمدعلی شاه را (که در آن زمان بیش از ۱۲ سال نداشت)…
ادامه مطلب
مجمع الصنایع
مجمع الصنایع روند نوگـرایی علمــی، اجتماعــی و فرهنگــی در دورۀ قاجــار با تأسیـس مـدارس ویـژه ای مانند دارالفنـون و مجمع الصنـایع همراه است. در مورد دارالفنـون کم و بیش مطالب درخوری در دست است، اما در مورد مدرسۀ مجمع الصنایع،…
ادامه مطلب
مجمع الصنايع را منیرالسلطنه خرید
مجمع الصنايع را منیرالسلطنه خرید - وقتى فعاليت مجمع الصنايع به ركود كشيده شد منيرالسلطنه (همسر ناصرالدين شاه) مكان آن را خريدارى كرد و در ايام محرم و صفر در آنجا روضه خوانى برپا مى شد (بازارچه هاى تهران،1336، 41…
ادامه مطلب
مجنونخان پازوکی
مجنون خان پازوکی- آقامحمدخان پس از فرار از شیراز (۱۱۹۳ق./۱۷۷۹م.) به دعوت مجنونخان، رئیس با نفوذ پازوکیها(پازوکی، یا پازُکی، پیزُکی، بازوکی، نام یکی از ایلهای کرد قدیم ایرانی)، به خوار و ورامین آمد و با میانجیگری او با بزرگان قاجار…
ادامه مطلب
محاسبالدوله
محاسبالدوله - میرزا آقاخان محاسب الدّوله (1356 -1274 ق.)، معروف به مصفّی فرزند حسینقلیخان بن میرزا محمّد خان بن بیگلرخان اصفهانی فاضل ادیب و ریاضیدان اصفهانی بود. او اهل تهران و جزو مشایخ سلسله نعمتاللهی صفى علیشاهى در اصفهان بود.…
ادامه مطلب
محصّل محاسبات
محصّل محاسبات- مأمور وصول یا رئیس اجرا و وصول مالیات.
ادامه مطلب
محل اداره پلیس تهران
محل اداراه پلیس تهران - بنگرید به نظمیه در اواخر قاجاریه
ادامه مطلب
محله جهودا
محله جهودا – بنگرید به جهود.
ادامه مطلب
محله جهودا
محله جهودا بنگرید به جهود
ادامه مطلب
محله دردار
محله دردار بنگرید به کوچه دردار
ادامه مطلب
محله مهدی موش
محله مهدی موش - بنگرید به مهدی موش.
ادامه مطلب
محله های اولیه تهران
محله های اولیه تهران - بنگرید به تهران در دوران مغول
ادامه مطلب
محمد بن حماد تهرانی رازی
محمد بن حماد تهرانی رازی - نام تهران نخستین بار در نام و نشان محمد بن حمّاد تهرانی رازی، از محدثان و رجال نامدار سده ۳قمری/۹میلادی آمده است. او که در ری، بغداد، مصر و شام حدیث میگفت، در ۲۶۱ق.…
ادامه مطلب
محمد تقي مقدم
محمد تقي مقدم – محمدتقیخان احتسابالملک، پسر عبدالعلیخان ادیبالملک و نوه حاج علی خان حاجبالدوله، پیشخدمت ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه و از درباریان محمدعلی شاه و احمدشاه بود. او پدر محسن مقدم و حسن مقدم و واقف خانه موزه…
ادامه مطلب
محمدعلی نقال
محمدعلی نقال - بنگرید به نقیب الممالک
ادامه مطلب
محمدیه
محمدیه - بنگرید به عباسیه
ادامه مطلب
محمود افغان
محمود افغان - بنگرید به دروازه اسدالدوله
ادامه مطلب
محمودخان کلانتر
محمودخان کلانتر بنگرید به یخچال
ادامه مطلب
محیط و سطح شهر تهران
محیط و سطح شهر تهران – بر حسب نقشه مرحوم نجم الملک که در سنه 1309 ق. از تهران بر داشته شده: محیط شهر از روی خندق 20224 متر(تقریبا سه فرسنگ و نیم) سطح شهر 24458290 متر مربع قطر شهر…
ادامه مطلب
مخزن باروت
مخزن باروت - پس از سقوط اصفهان به دست محمودافغان در ۱۱۳۵ق.، تهماسب میرزا، ولیعهد شاه سلطان حسین در قزوین بر تخت سلطنت نشست. (جهانگشای نادری، ج۱، ۱۵، ۱۳۴۱ش.) در این زمان اوضاع آشفته ایران سبب شد تا دولتهای روسیه…
ادامه مطلب
مداخل
مداخل- در بررسی و تحلیل اصلاحات امیرکبیر از دیدگاه سیاحان و کارگزاران خارجی (1807ـ1852م./ 1222ـ1268ق.) ایران به هر پولی که از راه رشوه، جریمه، تعدي و هر طریـق نادرسـت دیگـر حاصـل مـی شـد «مداخل» می گفتند. مأمورین رسمی دولت از…
ادامه مطلب
مدارس نظامی در عصر قاجار و مشروطیت
مدارس نظامی در عصر قاجار و مشروطیت- نخستین مدرسه نظامی ایران به معنی امروزی و علمی دارالفنون بود که در قسمت آموزش نظام مانند دیگر قسمتهای فنی و پزشکی از معلمین اروپایی استفاده میشد. و از چهار نفر جهت تعلیم…
ادامه مطلب
مدباشی
مدباشی - بنگرید به کوچه قنات زرگنده
ادامه مطلب
مدرسه آلمانی
مدرسه آلمانی - مدرسه آلمانی در زمان قاجار در تهران تأسیس شد و از دولت ایران نیز ماهیانه هزار تومان به عنوان کمک دریافت میکرد تا اینکه در جریان جنگ جهانی اول این مدرسه تعطیل شد. در سال ۱۳۰۰ ش.…
ادامه مطلب
مدرسه آلمانی
مدرسه آلمانی - بنگرید به هنرستان صنعتی تهران
ادامه مطلب
مدرسه آلیانس تهران
مدرسه آلیانس تهران- آدولف کرمیو در سال ۱۸۶۰ برای محافظت از یهودیان اتحاد جهانی آلیانس را که یک سازمان جهانی یهود است، در پاریس تاسیس کرد. این اتحاد می خواست در تمامی کشورها مدرسه و کمیته ای تشکیل دهد. ناصرالدین…
ادامه مطلب
مدرسه اتحاد
مدرسه اتحاد بنگرید به مدرسه آلیانس تهران
ادامه مطلب
مدرسه اوچینی کامان
مدرسه اوچینی کامان - در قزاقخانه آموزشگاهی وجود داشت که گروهبان ها و افراد باسواد را می پذیرفت و پذیرفته شدگان پس از پایان بردن یک دوره نه ماهه آموزش، با درجه گروهبانی با استواری وارد نظام می شدند. این…
ادامه مطلب
مدرسه ایران و آلمان
مدرسه ایران و آلمان - بنگرید به هنرستان صنعتی تهران
ادامه مطلب
مدرسه عالی دماوند
مدرسه عالی دماوند - بنگرید به کالج دماوند
ادامه مطلب
مدرسه فلاحت مظفری
مدرسه فلاحت مظفری - در دوره مظفرالدین شاه اقداماتی انجام شد از جمله تاسیس مدارس گوناگون. مبدع نظام نوین آموزش میرزا حسن رشدیه بود. او به همراه امینالدوله به تهران آمد و نخستین مدرسه را که در آن روش تدریس…
ادامه مطلب
مدرسه وزارت خارجه
مدرسه وزارت خارجه- مدرسة علوم سیاسی.
ادامه مطلب
مرسوم
مرسوم- مستمری و وظیفه.
ادامه مطلب
مرکز بورس تهران
مرکز بورس تهران رضاخان در ۲۱ آذر ۱۳۰۴ سلسله پهلوی را تأسیس کرد و ضمن انتقال ناحیه حکومتی به محدوده کاخ مرمر، تغییرات ساختاری وسیعی در پایتخت ایجاد نمود. نخستین تحولات شهری از نوع بهسازی، تعریض و آسفالت معابر پس…
ادامه مطلب
مرکز مطالعات و مدیریت ایران
مرکز مطالعات و مدیریت ایران - مرکز مطالعات و مدیریت ایران، شعبه دانشگاه هاروارد(دانشگاه امام صادق)، در سعادت آباد را نادر اردلان (1318 ش. تهران) طراحی کرده است. او به مدت ۵ سال هم از سال ۱۳۴۶ ش. در دانشکده…
ادامه مطلب
مساعد السلطنه
مساعدالسلطنه - بنگرید به آوانس خان
ادامه مطلب
مسافرخانه توکل
مسافر خانه توکل – این مسافرخانه در خیابان چراغ برق قرار داشت.
ادامه مطلب
مستوفی
مستوفی- حسابدار؛ در اصطلاح مالی قدیم، متصدی استیفای مال دولت بود. مال دولت یا نزد مالیات بدهاست یا نزد متصدی وصول. مستوفی برای انجام وظیفة خود، چهار دفتر داشته: دفتر جزو جمع: اسامی ایالات و ولایات، از آذربایجان تا یزد…
ادامه مطلب
مستوفی الممالک
مستوفی الممالک- در دورة فتحعلیشاه، برای امورمالیاتی، سرپرستی به نام مستوفی الممالک تعیین شد و زیر نظر او، برای هر چندین ولایت، یک نفر مستوفی معین شد؛ بنابراین، مستوفی الممالک در حکم وزیر دارایی کنونی بوده و بر دخل و…
ادامه مطلب
مستوفی پای سند
مستوفی پای سند- مستوفی مأمور رسیدگی نهایی را مستوفی پای سند میگفتند که بایست بروات و فرمانها را قبل از مهر صدراعظم و صحه شاه، ثبت و مهر میکرد و ضامن صحّت آن بود.
ادامه مطلب
1
2
3
صفحه 1 از 3
go to top
استفاده از مطالب این سایت تنها با ذکر منبع بلامانع است.
web design by
ASAGRAPHIC