صفحه نخست
درباره تهراننامه
فهرستها
آ
الف
ب
پ
ت
ث
ج
چ
ح
خ
د
ذ
ر
ز
ژ
س
ش
ص
ض
ط
ظ
ع
غ
ف
ق
ک
گ
ل
م
ن
و
ه
ی
جستجو در سایت
نقشه سایت
همکاران تهراننامه
ارتباط با مولف
Tehran Nameh
ل
آ
الف
ب
پ
ت
ث
ج
چ
ح
خ
د
ذ
ر
ز
ژ
س
ش
ص
ض
ط
ظ
ع
غ
ف
ق
ک
گ
ل
م
ن
و
ه
ی
ل
ل
لامی
لامی آرماند فرانسوا لامی(lamie Armand) افسر مهندس از همراهان ژنرال گاردان در تبریز آموزش ساخت سربازخانه، مهمات، باروت و ساخت توپ را ساماندهی میکرد.
ادامه مطلب
لای جرز گذاشتن
لای جرز گذاشتن- از مجازات عصر قجر است. زمین را می کنند و محکوم را از گردن به پایین در آن چال می کنند و سوراخ را با دوغاب گچ پر می کنند. با بسته شدن گچ و فشار آن،…
ادامه مطلب
لبو
لبو – لبویی یا لبو فروشی از مشاغل دوره گرد تهران قدیم بود که به ویژه در زمستان بسیار فراوان می شد. نحوه پختن آن حرفه ای و به صورت بخار پز بود تا رنگ و مزه چغندر از دست…
ادامه مطلب
لت
لت - عبارت است از یک تقسیمکننده سنگی که آب قنوات ورودخانهها قبل از رسیدن به پنگ خانهها توسط آن به چندین قسمت تقسیم میشدهاست.
ادامه مطلب
لقمه کله گربه ای
لقمه کله گربه ای – اصطلاحی بازمانده از روزگار قاجار و اوایل پهلوی است که هنوز قاشق و چنگال به حد غالب در جامعه ایرانی شیوع نیافته بود و مردم با دست لقمه می گرفتند و غذا می خوردند. این…
ادامه مطلب
لله
لله – برگرفته از لالا و از اصطلاحات رایج عصر قجری است و به معنای مربی مرد اطفال به خصوص کودکان شاه و رجال، در مقابل دده که مربی زن است، به کار می رفت.
ادامه مطلب
لله باشی
لله باشی – ترکیبی متشکل از دو بخش لله و باشی است. لله به معنای مربی مرد اطفال و باشی(باش+ی) به معنی رئیس است. در مجموع رئیس و مسئول لله ها و دده های دربار قاجاریان بوده است. لله باشی…
ادامه مطلب
لندن کاری
لندن کاری – رنگ آمیزی گچبری های پرکار و ظریف که آکنده از گل و بلبل و حجم های تزیینی است را گویند. این نوع نقاشی بسیار پرکار و سخت و وقت گیر است و از رنگ های الوان نظیر…
ادامه مطلب
لوطی
لوطی - تاریخچه لوطی و لوطی گری جوانمرد و آزاده و خوبروی آيين فتوت و جوانمردي جرياني است که ريشه در باورهاي کهن مذهبي و منش اخلاقي ايرانيان دوران باستان دارد و در مسیر پر فراز و نشیب تاریخ این…
ادامه مطلب
لوگوی صنفی در تهران قدیم
لوگوی صنفی در تهران قدیم - در تهران قدیم صنف ها اغلب در اختیار اهالی یک شهر و یا یک قوم و طایفه بود و اعضای صنف شبیه یک حزب عمل می کردند و با یکدیگر مرتبط و متحد بودند…
ادامه مطلب
لوله کشی گاز تهران
لولهکشی گاز تهران - وجود بقایای آتشکده ها و معابد نظیر آتش جاودانی نزدیک کرکوک که به مشعل بخت النصر معروف بود، در نزدیکی یک مخزن گاز طبیعی قرارداشت. بقایای معابد زرتشتیان نزدیک مسجد سلیمان و روایات تاریخی از آتش…
ادامه مطلب
لهجه تهرانی
لهجه تهرانی - بنگرید به لهجه قدیم تهرانی ها.
ادامه مطلب
لهجه تهرانی ها
لهجه تهرانی ها - بنگرید به لهجه قدیم تهرانی ها
ادامه مطلب
لهجه قدیم تهرانی ها
لهجه تهرانی ها گفتگوی داریوش شهبازی، تاریخ پژوه و تهران شناس با روزنامه همشهری مهر1399 لهجه تهرانیها همان لهجه و زبان سدههای پیش است؟ میرزاها لهجه تهرانیها را تغییر دادند. تهرانیها در گذشته با لهجه دیگری حرف میزدند؛ گویشی که…
ادامه مطلب
لیتو گرافی
لیتوگرافی - در دوره محمدشاه، در سال ۱۲۴۸ق./۱۸۳۷م. اولینبار در تهران ماهنامهای دولتی انتشار یافت. این نشریه نام مخصوصی نداشت و در آخر صفحه اول آن نشان دولتی ایران چاپ شده بود. همین روزنامه است که پس از تغییراتی محسوس…
ادامه مطلب
لیس پس لیس
لیس پس لیس – نوعی بازی بیشتر برای نوجوانان بود. بازی از این قرار بود که سکه را یک نفر از گروه سه چهار نفره به فاصله ای حدود سه متر می انداخت به آن لیس می گفتند و سکه…
ادامه مطلب
go to top
استفاده از مطالب این سایت تنها با ذکر منبع بلامانع است.
web design by
ASAGRAPHIC