صفحه نخست
درباره تهراننامه
فهرستها
آ
الف
ب
پ
ت
ث
ج
چ
ح
خ
د
ذ
ر
ز
ژ
س
ش
ص
ض
ط
ظ
ع
غ
ف
ق
ک
گ
ل
م
ن
و
ه
ی
جستجو در سایت
نقشه سایت
همکاران تهراننامه
ارتباط با مولف
Tehran Nameh
س
آ
الف
ب
پ
ت
ث
ج
چ
ح
خ
د
ذ
ر
ز
ژ
س
ش
ص
ض
ط
ظ
ع
غ
ف
ق
ک
گ
ل
م
ن
و
ه
ی
س
س
ساختمان بیسیم قصر یا بیسیم پهلوی
ساختمان بیسیم قصر یا بیسیم پهلوی - ساختمان بیسیم قصر قاجار و بعدها بیسیم پهلوی، واقع در تهران، خیابان شریعتی نرسیده به سیدخندان مقابل خیابان شهید قندی، بین ساختمانهای وزارت پست و تلگراف و تلفن و ساختمان مخابرات ایران قرار…
ادامه مطلب
ساخلو
ساخلو- در دوره قاجاریه معمول بود. کلمه ای ترکی است به معنای گروهی از سربازان که در مکانی جای گزیده وبه حفظ و نگاهبانی آن گماشته شده باشند. فرهنگستان پادگان را معادل آن برگزیده است .
ادامه مطلب
سالاربار
سالاربار- بار سالار؛ پرده دار؛ ایشیک آقاسی.
ادامه مطلب
سالنامه دبیرستان شاهپور تجریش
سالنامه دبیرستان شاهپور تجریش – این سالنامه سه سال پیاپی از سال تحصیلی 1323-1324 چاپ و نشر شد. در آن از آمار محصلان و کارمندان و معلمان دبیرستان و انجمن ها تا اطلاعاتی در باره دیگر آموزشگاه ها و اخباری…
ادامه مطلب
سبزیکاری سبزه میدان
سبزیکاری سبزه میدان - رجوع کنید به باغ هفت حوض.
ادامه مطلب
ستاد دیویزیون قزاق
ستاد دیویزیون قزاق - این ستاد بعد در عصر پهلوی به وزارت جنگ تبدیل شد./سی خاطره از عصر فرخنده پهلوی، حکمت، 3.
ادامه مطلب
سر بریدن
سر بریدن- از مجازات های عصر قاجاریان بود. در اجرای این مجازات، جلاد دو انگشتش را در سوراخ بینی محکوم می برد و سرِ او را بالا می آورد و سپس گلویش را می بُرد. آنگاه سر بریده را بالای…
ادامه مطلب
سرباز
سرباز - بنگرید به میدان سرباز
ادامه مطلب
سربریده محمدحسنخان قاجار در تهران
سربریده محمدحسنخان قاجار در تهران - در ۱۱۷۱ق./۱۷۵۹م. محمدحسنخان قاجار رهسپار تسخیر اصفهان و شیراز شد و اصفهان را گرفت؛ اما چون نتوانست بر شیراز دست یابد (۱۱۷۲ق.)، نخست به اصفهان و از آنجا به تهران عقب نشست و چندی…
ادامه مطلب
سرپوشیده کردن نهرها
سرپوشیده کردن نهرها امیرکبیر در مدت کوتاهی که در صدارت بود، اقدامات بسیار موثری در زمینه های گوناگون برای ایران به عمل آورد. «ایشان به اقدامات مؤثری در بهبود وضع بهداشت شهر تهران دست زد، از آن جمله: یکی آبلهکوبی…
ادامه مطلب
سرچشمه
سرچشمه - مهمترین دلیل وسیع بودن تهران حصار تهماسبی حفاظت از منابع آب شهر بود. منابع آب تهران آن روزگار عبارت بودند از دو چشمه به نامهای «سرچشمه بالا» و «سرچشمه پایین» که در شمال شرقی فوران میکردند و در…
ادامه مطلب
سرداری
سرداری – معانی مختلفی دارد. سردار بودن، منصب در دوره قاجاریه، نوعی لباس تشریفاتی مردان در عصر قجر. «روز نهم ذی القعده سنه 1315 حسب الامر دولت علیه با لباس رسمی که عبارت از سرداری شلوار سیاه بود که امتیازات…
ادامه مطلب
سرعسکر
سرعسکر- عسکر معرب لشکر و کلمه ٔ فارسی است. سر عسکر یعنی فرمانده قوا.« سپهسالار. (آنندراج ). سالار و سردار و فرمانده سپاه . (ناظم الاطباء) : سرعسکر نیز از قارص به اظهار مکابرت و مکاثرت نهضت کرده چهارفرسخی اردوی…
ادامه مطلب
سرکشیکچی باشی
سرکشیکچی باشی - رئیس گارد(پاسگان) مخصوص شاه
ادامه مطلب
سرهنگ جرنوزوبوف
سرهنگ جرنوزبوف - بنگرید به مدارس نظامی در عصر قاجار و مشروطیت
ادامه مطلب
سفرای سلطان مصر در تهران
سفرای سلطان مصر در تهران کلاویخو فرستاده پادشاه اسپانیا، تهران را شهری بزرگ، خرم و فرحزا وصف کرده که بر گرد آن دیواری نبوده و در آن همهگونه وسایل آسایش یافت میشده است. به گزارش همو تهران در آن زمان…
ادامه مطلب
سفرنامه مکه
سفرنامه مکه - کتاب سفرنامه مکه از آن حاجیه مهرماه خانم عصمت السلطنه دختر فرهاد میرزا معتمدالدوله است. او طی سفر به مکه سفرنامه ای نوشت. او مانند دیگر سفرنامه نویس های دوره قاجار، به بیان منازل راه و مشکلات…
ادامه مطلب
سفرنامه میرزا ابوالحسن خان شیرازی
سفرنامه میرزا ابوالحسن خان شیرازی (ایلچی)- بنگرید به دلیل السفرا.
ادامه مطلب
سقاخانه
سقاخانه - مردم تهران چنانکه در برپا داشتن هرچه باشکوهتر مراسم عزاداری امام حسین (علیهالسلام) و تزیین هرچه عالیتر تکیه محله در ماه محرم میکوشیدند، سقاخانه گذر را نیز به زیباترین وجه ممکن میآراستند، چنانکه برخی از سقاخانهها مانند سقاخانه…
ادامه مطلب
سقف شیروانی
سقف شیروانی - نخستین سقف شیروانی در تهران ، بنگرید به وایلد سازنده نخستین سفارت انگلیس در تهران
ادامه مطلب
سقوط در آب انبار
سقوط در آب انبار - بنگرید به آب انبار
ادامه مطلب
سلطان احمد ميرزا
سلطان احمد ميرزا (۱۲۳۹-۱۳۱۹ ق.) معروف به موچول میرزا یا شازده موچول و ملقب به عضدالدوله از شاهزادگان اديب و سياستمدار قاجار و پسر چهل و هشتم فتحعليشاه قاجار از تاجالدوله بود. او از زنان محبوب شاه بود. «تاريخ عضدي»…
ادامه مطلب
سلطان صاحبقران
سلطان صاحب قران - بنگرید به ناصرالدین شاه
ادامه مطلب
سلطنت چهل روزه علی شاه قاجار
سلطنت چهل روزه علی شاه قاجار - محمدمیرزا ولیعهد، پس از مرگ فتحعلی شاه و بهرغم مدعیان سلطنت، از تبریز به تهران آمد و بر تخت نشست. یکی از مدعیان سلطنت، علیشاه ظلالسلطان بود که مدت ۴۰ روز، تا پیش…
ادامه مطلب
سلمانی در دوره صفویه
سلمانی در دوره صفویه - برای استراحت در نزدیک نهری که نام آن «ینگی امام» بود، در یک ده کردنشین که به نام «ینگی خانگی» خوانده میشد؛ بار افکندیم و من در اینجا لباس خود را از آسوری به ایرانی…
ادامه مطلب
سلیمانیه
سلیمانیه - بنگرید به نازی آباد
ادامه مطلب
سنگفرش خیابان ها
سنگفرش خیابان ها- در اوایل دهه 1330 خیابان های استانبول و لاله زار و شاه و شاه آباد و نادری با سنگ های بسیار زیبا سنگفرش شده بود. اندک اندک روی آنها آسفالت ریخته شد. درشکه روی سنگ لیز می…
ادامه مطلب
سنگفرش خیابانهای تهران
سنگفرش خیابانهای تهران- اندکی از گذرگاه های ارگ شاهد نخستین سنگفرش تهران در دوره صدارت مرحوم امیر کبیر بود، اما عمده سنگفرش خیابان های تهران در اوایل عصر پهلوی و در دوره کفالت سرهنگ کریم خان بوذرجمهری بر بلدیه تهران…
ادامه مطلب
سنگفرش دهه بیست
سنگفرش دهه بیست – دهه بیست با برکناری رضاشاه و سلطنت محمدرضاشاه آغاز شد. روزهای بسیار تلخی برای تهرانی ها بود، اما با پایان جنگ رفته رفته آرامشی بر قرار شد و برخی اقدامات عمرانی توسط شهرداری تهران نظیر سنگفرش…
ادامه مطلب
سنگلج
سنگلج - بخش شمالی سنگلج یعنی اراضی گوشه شمال غربی تهران صفوی قرار بود مرکز بورس ایران شود. بنگرید به مرکز بورس ایران.
ادامه مطلب
سوار کشیک خانه
سوار کشیک خانه - پاسگان(گارد) مخصوص شاه که تحت ریاست کشیکچی باشی و نایبان و یوزباشیان و پنجاه باشیان و دهباشیان کشیک خانه بودند. سوار کشیک خانه را غلام کشیک خانه هم میگفتند (از مشاغل مهم درباری)
ادامه مطلب
سوته دلان
سوته دلان - بنگرید به انجمن سوته دلان
ادامه مطلب
سورسات
سورسات (سیورسات) – اصطلاحی ترکی و معمول در دوره قاجاریه است و آن ارزاق و علوفه اسب و حیوان وابستگان دولت و لشکریان و سپاهیان یا پادشاه و امرا بدون پرداخت بهایی و به زور از مردم به ویژه روستاییان…
ادامه مطلب
سوزافیه
سوزافیه - بنگرید به مدارس نظامی عصر قاجار و مشروطیت
ادامه مطلب
سه خط طلا
سه خط طلا- شاهکاری در طراحی و احداث راه آهن در روستای عباسآباد است. روستای عباسآباد بعدها به ورسک تغییر نام داد. پل وِرِسک از بزرگترین پلهای راهآهن سراسری ایران است كه در سال ۱۳۱۵ بازگشایی شد و راهآهن سراسری…
ادامه مطلب
سه راه امیریه
سه راه امیریه - تقاطع خیابان ملک (قزوین کنونی) با ولیعصر
ادامه مطلب
سه راه ژاله
سه راه ژاله - تقاطع خیابان های بهارستان و ژاله (مجاهدین اسلام)
ادامه مطلب
سهراب خان نقدی
سهراب خان نقدی بنگرید به فامیلی نقدی
ادامه مطلب
سید جمال الدین واعظ
نام سید جمال الدین واعظ به همراه ملک المتکلمین، میرزاجهانگیرخان، سید محمد رضا مساوات در لیست چهارنفری بود که محمدعلی شاه قبل از بتوپ بستن مجلس، درخواست تبعید آنهار ا از ایران کرده بود. جمالالدین واعظ همراه با ملک المتکلمین…
ادامه مطلب
سید دربندی
سید دربندی - بنگرید به تکیه رضاقلی خان
ادامه مطلب
سید عبدالحمید
سید عبدالحمید بنگرید به عدالت خانه
ادامه مطلب
سینما
سینما - نخستین سینما را میرزا ابراهیم خان صحاف باشی در تهران تاسیس کرد. صحاف باشی حدود مهر ۱۲۸۳ نخستین سالن نمایش فیلم را در حیاط پشت مغازه اش دایر کرد ( سه راه مهنا چهارراه مهنای فعلی در لاله…
ادامه مطلب
سینما پالاس
سینما پالاس - بنگرید به هتل پالاس.
ادامه مطلب
سینما شهرام
سینما شهرام - این سینما را با ظرفیت : 570 نفر، محمد نقیبی در خیابان مجیدیه جنوبی(استاد حسن بنا) ضلع غربی ساخت و در چهارشنبه 1347/06/27 با نمایش فیلم «من هم گریه کردم» افتتاح کرد. جزو سینماهای «درجه دو» تقسیم…
ادامه مطلب
سینما قصر
سینما قصر - بنگرید به هتل پالاس.
ادامه مطلب
سیورغال
سیورغال – از اصطلاحات معمول دوره قاجاریه است. به معنای عواید زمین که به جای حقوق یا مستمری به شخصی بخشند؛ تیول و زمینی که پادشاه، جهت معیشت به ارباب استحقاق بخشد. «کلمه ای ترکی - مغولی به معنای انعام…
ادامه مطلب
سیورغال
سیورغال - بنگرید به تیول و سیورغال
ادامه مطلب
go to top
استفاده از مطالب این سایت تنها با ذکر منبع بلامانع است.
web design by
ASAGRAPHIC