صفحه نخست
درباره تهراننامه
فهرستها
آ
الف
ب
پ
ت
ث
ج
چ
ح
خ
د
ذ
ر
ز
ژ
س
ش
ص
ض
ط
ظ
ع
غ
ف
ق
ک
گ
ل
م
ن
و
ه
ی
جستجو در سایت
نقشه سایت
همکاران تهراننامه
ارتباط با مولف
Tehran Nameh
ب
آ
الف
ب
پ
ت
ث
ج
چ
ح
خ
د
ذ
ر
ز
ژ
س
ش
ص
ض
ط
ظ
ع
غ
ف
ق
ک
گ
ل
م
ن
و
ه
ی
ب
ب
بابا شمل
بابا شمل بنگرید به لوطی
ادامه مطلب
باباشیخ
بابا شيخ - كلاويخو سفير پادشاه اسپانيا در دربار تيمورلنگ درباره بابا شيخ مىنويسد: «يكشنبه ششم ژوئيه 1404 م. (برابر با 25 ذيحجه سال 806 ق) بعداز ظهر به شهرى رسيديم كه تهران نام داشت. در آنجا باباشيخ را در…
ادامه مطلب
بابایوسف شاطر
بابایوسف شاطر- زبده ترین شاطر اردوی آقامحمد خان بود که خبر مرگ وی را برای به دست گرفتن سلطنت شش روزه از شیشه به فتحعلی خان(شاه) در شیراز رساند. «پس از شهادت خاقان سعید بابایوسف شاطر که از قمر سریع…
ادامه مطلب
بابر میرزا
بابر میرزا- او پسر محمدقلی میرزا ملک آرا است./ ناسخ التواریخ. 526.
ادامه مطلب
بابینگر
بابینگر- دکتر بابینگر انگلیسی معلم مدرسه آلمانی در تهران بود. «در سفر دوم ناصرالدینشاه به فرنگ 1296ق/1878، امتیاز این مدرسه را احتشامالسلطنه در ایام اقامتش در برلین به آلمان داده بود...در پی این امتیاز در اوایل مشروطیت و در دوران…
ادامه مطلب
باجمانلوها
باجمانلوها (باجمالوها) - از محلات تهران قديم كه خود جزيى از محله سنگلج بوده است. گذر باجمانلو نيز در همانجا واقع بوده در صفحه 131 كتاب «تاريخ تهران» از آن به صورت باجماندلو و باجمله لوها ياد شده است. «باچوانلو…
ادامه مطلب
باد تهران
باد تهران - يكى ديگر از عوامل مؤثر در ايجاد آسايش باد مىباشد كه در طراحى فضاها از اهميت زيادى برخوردار است، لذا به بررسى چگونگى بادهاى اصلى شهر تهران از لحاظ شدت و جهت در فصول مختلف سال مىپردازيم:…
ادامه مطلب
بادگیر آب انبار
بادگیر آب انبار - بنگرید به آب انبار
ادامه مطلب
بادگیر آب انبار یوسف آباد
بادگیر آب انبار یوسف آباد- دومین بادگیر مرتفع تهران قریه و عمارت یوسف آباد که سال ها پیش توسط مرحوم میرزا یوسف مستوفی الممالک ساخته شد، در میانه اش آب انباری داشت که هنوز آن یادگار باقی مانده و ثبت…
ادامه مطلب
بارتف
بارتف- در شروع جنگ جهانی اول ژنرال بارتف روسی در رأس یک ستون نظامی از جبهه قفقاز عازم ایران شد تا تهران را به اشغال خود درآورد. «در اوایل ماه اوت 1332ق/1914 جنگ جهانی اول با ترور ولیعهد اتریش، فرانسوا…
ادامه مطلب
بارخانه
بارخانه- انبار؛ جای محصول؛ تجارتخانه؛ بستههای امتعه.
ادامه مطلب
بارخانه
بارخانه- انبار؛ جای محصول؛ تجارتخانه؛ بستههای امتعه.
ادامه مطلب
بارخانه
بارخانه- انبار؛ جای محصول؛ تجارتخانه؛ بستههای امتعه.
ادامه مطلب
باروتخانه تهران قدیم
باروت خانه تهران قديم - اين مطلب به معرفى طرح ارزشمند «اوژن فلاندن» نقاش و سياح فرانسوى(1) اختصاص دارد كه براى تهران پژوهان بسيار حائز اهميت است. اين اثر بى همتا كه توسط فلاندن فرانسوى در سال 1256 ق. در…
ادامه مطلب
بازار شهر ری
بازار شهررى - بازار تاريخى شهررى يكى از سالمترين بخشهاى تاريخى شهررى است. اين بازار در كنار معبر مستقيمى به حرم عبدالعظيم(ع) در دوران قاجار شكل گرفته است. قبل از مرمت اداره كل ميراث استان تهران در وضعيت مخاطرهآميزى قرار…
ادامه مطلب
بازار عبا دوزها
بازار عبادوزها - عبا در تهران قديم لباس عمومى مردان بود، نظير چادر براى زنان. از اين روى بازار عبادوزها يكى از مهمترين بازارهاى تهران به شمار مىرفت. جعفر شهرى از اين بازار توصيفى دارد كه شرحى از انواع عبا…
ادامه مطلب
بازار علاقه بندها
بازار علاقهبندها - از بازارهاى محله بازار بود كه در سال 1269 ق. اوايل سلطنت ناصرالدين شاه داراى 23 باب دكان بود كه به علاقه بندى و بزازى و غيره اشتغال داشتند. / آمار دارالخلافه تهران، ص 323 ! كارخانه…
ادامه مطلب
بازار کفاش ها
بازار كفاشها (كفش دوزها) - از بازارهاى مشهور و اساسى دوران قاجار است كه در گذشته به بازار ارسى دوزها شهره بود. اكنون مشاغل گوناگون آن را از حالت بازار يكدست خارج كرده است. بازار شمالى جنوبى كفاشها از سبزه…
ادامه مطلب
بازار کفن فروش ها
بازار كفن فروشها - از جالبترين بازارهاى تهران بازار كفن فروشها بود، در آن زمان غسالخانه و گورستان تهران در سر قبر آقا (مدفن امام جمعه تهران جنوب چهارراه مولوى) قرار داشت و در كنار قسمتى از اين گورستان (باغ…
ادامه مطلب
بازارچه مهدی موش
بازارچه مهدی موش - بنگرید به مهدی موش.
ادامه مطلب
بازن
بازن- نکته مهم این که بازن طبیب نبوده بلکه کشیشی بود که با استفاده از بی خبری نادر و ضعف دانش پزشکی ایران برای نفوذ در دربار نادر که آوازه جهانگیری اش پیچیده بود، جهت تامین منافع مسیحیت چنین ماموریت…
ادامه مطلب
بازی بزرگ
بازی بزرگ- در اوایل سده نوزده میلادی دو امپراتوری قدرتمند بریتانیا و روسیهٔ بزرگترین قوای نظامی – سیاسی جهان بودند که پس از شکست ناپلئون و خارج شدن فرانسه از این میان این دو دولت یکه تاز میدان رقابت جهانی…
ادامه مطلب
بازی و سرگرمی کودکان در دوره مشروطه
بازی و سرگرمی کودکان در دوره مشروطه- برای نخستین بار در آستانه مشروطه برخی اندیشـه گـران متجـدد دوره قاجاریـه در کنـار مباحث سیاسی، اقتصادی به طرح برخی دیدگاههای جدید درباره بازیها و سرگرمیهای کودکان پرداختند. میرزا آقاخان کرمانی و طالبوف…
ادامه مطلب
بازیگرخانه
بازیگرخانه- نوعی موسیقی درباری وجود داشته که با مراسم شادمانی و رقص همراه میشده و به «بازیگرخانه» (رقاصخانه) دربار مرتبط میشدهاست. بر رأس «دستگاه بازیگرخانه» دو استادِ زن قرار داشتند: «استاد مینا» که همسر مصطفی خان عموی فتحعلی شده بود…
ادامه مطلب
باش آچق(آچیق)-
باش آچق(آچیق)- باش آچیق ترکی است و از دو جزء باش(= سر) و آچیق(= برهنه) تشکیل شده است. باش(ی) آچیقBaş(ı) Açıq : نامی كه مردم به سكههای روسی و انگلیسی كه تصویر تزار روسیه و جرج پنجم، پادشاه انگلستان روی…
ادامه مطلب
باطالیان
باطالیان- گردان.
ادامه مطلب
باغ انگورى
باغ انگورى - باغ انگورى نیز جزو اراضى احتسابیه به شمار مىآید. / تاریخ قسمت شمالى تهران،ص 21؛ جغرافیاى تاریخى شمیران، ج 1، صص 4 3 و 146؛ فرهنگ جغرافیایى ایران؛ فرهنگ آبادىهاى كشور.
ادامه مطلب
باغ ایلچی
باغ ایلچی- باغ ایلچی محل سابق سفارت روسیه در زمان جنگ میان ایران و روسیه بود که پس از آن قسمت هایی از ایران طی قراردادهای ننگین گلستان و ترکمانچای جدا شد. در آن زمان برخی از ایرانیان، همسران گرجی…
ادامه مطلب
باغ پسته بک
باغ پسته بک- عبدالحسین زرینكوب در یادداشتی برای كتاب پسته ایران (تالیف محمدحسن ابریشمی) اشاره می کند: «توجه به این نكته كه آنچه بهعنوان محصولات غذایی در هر مرز و بوم به دست میآید، در ایجاد و پرورش نیروی حیاتی…
ادامه مطلب
باغ جلال الملک
باغ جلال الملک- عبدالله انوار می نویسد: در جنوب باغ نگارستان نقشۀ ۱۳۰۹ ق نجم الدوله دو باغ را نشان می دهد: یکی باغ جلال الملک بوده است که بعدها لقب معین السلطان گرفت و بعدها اراضی غربی خارج کاخ…
ادامه مطلب
باغ خواص
باغ خواص- سند بخشش خالصات باغ خواص در ورامین به عزیز السلطان موجود است./ اینجا طهران است، انتشارات تاریخ ایران، 1377. باغخواص درگذر زمان درباره وجهتسمیه این روستا که به دوشکل «باغ خاص» و «باغخواص» نوشته میشود اطلاع دقیقی در…
ادامه مطلب
باغ رضوانیه
باغ رضوانیه - از باغهای معروف تجریش، واقع در ضلع غربی جادۀ قدیم شمیران، منطقۀ ۱ شهرداری تهران و متعلق به شاهزاده عبدالحسین میرزا فرمانفرما که آن را در اواخر عمر خود میان برخی از همسران و فرزندانش تقسیم کرد.…
ادامه مطلب
باغ زنبوری
باغ زنبوری – نام باغی در جنوب تهران در محله تیر دوقلو است. باغ زنبوری امروز به پارکی با نام شهید گمنام تبدیل شده است.
ادامه مطلب
باغ سردار
باغ سردار - بنگرید به چهارراه سرچشمه
ادامه مطلب
باغ شاهی
باغ شاهی- سال 1311ق. ناصرالدین شاه به باغ شاهی می رود از حاجب الدوله می خواهد آمد و شد افراد را به باغ در مدت اقامت او صورت برداری کند و به عرض برساند. حاجب الدوله قوام السادات را مامور…
ادامه مطلب
باغ صبا
باغ صبا- عبدالله انوار می گوید: «حیازت اراضی موات» یعنی اگر کسی زمینی را که مرده است آباد کند مالک آن زمین می شود. چه در بخش شرعی و چه در قانون مدنی هم این موضوع هست. به شرطی که…
ادامه مطلب
باغ فردوس
باغ فردوس (مولوی) - سرلشکر کریم آقا بوذرجمهری (۱۳۳۱تهران-۱۲۶۵نطنز) افسر قزاق، در اواسط ۱۳۰۲ که سردار سپه نخست وزیر بود، کفیل بلدیه تهران شد. وی در سال 1307 خ. قبرستان کهنه را جنب میدان امینالسلطان و بقعه سر قبر آقا…
ادامه مطلب
باغ فردوس
باغ فردوس – مقاله «مروری بر تاریخچه و روند شکل گیری عمارت باغ فردوس تهران»، پژوهش فریبا سادات مفتخری قویدل، علیرضا دودانگی چکیده: در دوره قاجار، هم به واسطه عالیق و خصوصیات قومی و هم به دلیل سنت های تداوم…
ادامه مطلب
باغ قلمستان
باغ قلمستان بنگرید به باغ فردوس
ادامه مطلب
باغ گلشن
باغ گلشن - بنگرید به باغ میدان
ادامه مطلب
باغ معزالسلطان
باغ معزالسلطان- در جنوب محله منيريه و اميريه باغ معزالسلطان حصاري قرار داشت كه امروز نام آن در تقاطع خيابان وليعصر، خيابان شهيد فروزش و مدرس(حاج عبدالصمد) چهارراه معزالسلطان می بینیم./ مولف.
ادامه مطلب
باغ ملک التجار رشتی
باغ ملک التجار رشتی- علیقلی خان مخبرالدوله ابتدا منزل در چال میدان داشت. پس از گسترش تهران در سال ۱۲۸۴ ق. مثل اغلب اعیان آن روز از پائین شهر به بالای آمد و باغ دو نبش ملک التجار رشتی را…
ادامه مطلب
باغ مهران
باغ مهران محل ساختمان مرکزی ساواک می شود. امروز مهران از مناطق شمالی شهر تهران است که از شمال به اتوبان شهید زین الدین، از جنوب به بزرگراه رسالت، از شرق به اتوبان نیاوران و از غرب به خیابان شریعتی…
ادامه مطلب
باغ میدان
باغ میدان نخست با انتقال توپها به میدان توپخانه جدید، میدان ارگ یا جلوخان محوطه کاخهای سلطنتی را به شکل یک گردشگاه عمومی درآوردند. اگرچه از حدود سال ۱۲۷۶ق. برخی از باغهای سلطنتی برای استفاده عموم گشوده شده بود، اما…
ادامه مطلب
باغ نگارستان
باغ نگارستان بنگرید به نگارستان
ادامه مطلب
باغ و عمارت صبا
باغ و عمارت صبا- باغ قدیمی خیابان صبا جزو معدود باغ های تاریخی باقی مانده از تهران قدیم است که قبل از احداث حصار ناصری ساخته شده و بنای عمارت تاریخی اش هم از جمله بناهای ارزشمند است. سبک خاص…
ادامه مطلب
باغ و عمارت نظامیه
باغ و عمارت نظامیه - بنگرید به چهارراه سرچشمه
ادامه مطلب
باغ ها و بستان ها
باغ ها و بستان ها - یاقوت حموی نخستین کسی است که درباره اوضاع و احوال تهران آگاهیهای نسبتاً مفصل و جالب به دست داده است. او که در ۶۱۷ ق/۱۲۲۰م از پیشاپیش سپاهیان مغول میگریخت، به ری رسید و…
ادامه مطلب
باقرمیرزا
باقرمیرزا- او پسر محمد ولی میرزا و نوه فتحعلی شاه است./ اکسیر التواریخ. 190
ادامه مطلب
بالاخان-
بالاخان- از نوازندگان تنبک و از شاگردان آقاجان دوم و پدر مرتضی نیداوود بود./ یوسفزاده. ۱۳۷۸. ۴۵۳-۴۵۴.
ادامه مطلب
1
2
3
صفحه 1 از 3
go to top
استفاده از مطالب این سایت تنها با ذکر منبع بلامانع است.
web design by
ASAGRAPHIC