سه خط طلا- شاهکاری در طراحی و احداث راه آهن در روستای عباس‌آباد است. روستای عباس‌آباد بعدها به ورسک تغییر نام داد. پل وِرِسک از بزرگ‌ترین پل‌های راه‌آهن سراسری ایران است كه در سال ۱۳۱۵ بازگشایی شد و راه‌آهن سراسری تهران ـ شمال را به هم متصل کرد. ساخت اين پل در ارتفاع ۱۱۰ متری از ته دره با دهانه ۶۶ متری و با وسایلی ابتدایی ساخته شده است. اردیبهشت سال ۱۳۱۲ شرکت دانمارکی کامپساکس قرارداد احداث راه‌آهن شمال جنوب ایران را امضاء کرد. این شرکت متشکل از شرکت‌های آمریکایی، انگلیسی، فرانسوی و آلمانی بود.

قطار با عبور از روستای ورسک باید ۶۰۰ متر صعود می کرد. شیب تندی که برای یک کوهنورد هم آسان نیست. به همین دلیل طراح این مسیر را براحتی متخصصان باور نمی کردند.

لادیسلاوس فون رابسویچ درباره ساخت این پل به روزنامه اطلاعات در 5 ارديبهشت 1315 گفته بود: «روزی که این مدل را برای احداث پل ورسک تهیه کردم مهندسان دیگر با نظر حیرت به آن نگریسته و اجرای نقشه و احداث آن را در شمار یکی از فتوحات علم مهندسی به حساب آوردند. امروز این پل احداث شده، همه، من و رفقایم را تشویق و تحسین می‌کنند و آن را در شمار بهترین پل‌های قشنگ و شاهکار مهندسی می‌دانند.» مسیر به شکل سه پله بر روی دامنه کوه طراحی و اجرا شد تا شیب تند را  لوکوموتیو طی کند. سه پله ای که به سه خط طلا معروف شد. پل مرتفع و تحسین برانگیز ورسک بدون کاربرد فلز پلی تاریخی و شاهکار مهندسی است که با سه خط طلا، در جاده فیروزکوه محدوده ارزشمندی را تشکیل می دهد.

شایستگی این پل و طراحی مسیر، اهالی ورسک و فیروزکوه را بر می انگیزد تا به پاس بزرگداشت کوشش نیاکانشان و همکاری متخصصان گرانقدر بین المللی موزه ای ارزشمند بنا سازند. بنایی که لایق ارائه حاصل این کوشش باشد.

 

برچسب‌ها:

ارسال دیدگاه

ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد.