مؤلف تذكره هفت اقلیم است. پدرش خواجه میرزا احمد كلانتر رى و توابع بوده و شاه طهماسب به او عنایتى خاص داشته و ابیات زیر را جهت او سروده است:

 میرزا احمد تهرانى ما

ثالث خسرو خاقانى ما

 میرزا احمد شاپور آمد

از عقب دشمن او كور آمد

 / هفت اقلیم، ج 3، ص 71.

 تألیف كتاب تذكره هفت اقلیم شش سال زمان گرفت و به سال 1002 ق. پایان پذیرفت. / تهران به روایت تاریخ، ج 1، ص 117؛ بیست مقاله قزوینى، ص 49.

 جواهر كلام راجع به تاریخ تألیف هفت اقلیم دچار اشتباه شده و در صفحات 64 و 69 عدد 1010 و در صفحه 68 عدد 1001 را ذكر مى‌‌كند / تاریخ تهران، صص 68 64 و 69.

 «…ولى گویا از كتاب (هفت اقلیم) امین احمد رازى كه در سنه 1002 تألیف شده (یعنى دو سال قبل از زینة المجالس) غفلت یا تغافل فرموده‌‌اید كه اسمى از آن نبرده‌‌اید، در هفت اقلیم شرح مفصلى از طهران و شمیران و كن و سلقان (سولوقان) ذكر مى‌‌كند… .» / بیست مقاله قزوینى، ص 49.

 توصیف امین احمد رازى از تهران و شمیران چنین است: «.. طهران به واسطه انهار جاریه و كثرة اشجار مثمره و باغات متنزهه نظیر بهشت است. خاصه بلوك شمیران كه در شمال این قریه واقع است و از كمال خضرت و صفا و نضرت و بها از حیز توصیف بیرون است، بلوك شمیران كه به شمع ایران معروف بوده بهترین ییلاقات دنیاست. / تذكره هفت اقلیم، نقل در تاریخ تهران، ص 45؛ جغرافیاى تاریخى شمیران، ص 704.

 «.. طهران از زمان فرمانفرمایى شاه طهماسب صفوى به زینت باروى اسواق مجلل گردید و سمت شهریت پذیرفت…» / هفت اقلیم نقل در تاریخ تهران، ص 69.

 نسخه‌‌اى از هفت اقلیم در كتابخانه سابق سلطنتى و نیز در كتابخانه مدرسه سپهسالار (مطهرى) در تهران موجود است.

ارسال دیدگاه

ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد.