1399/11/20

طغرا

طغرا( طغری) – علامت و نشان پادشاهان که بر نوشته‌های سلطانی و دیوانی، به منظور تأیید و تأکید مطالب و مندرجات آنها، اضافه میکرده‌اند؛ علامتی که با خط درشت، بر طرّهٔ احکام سلطانی کشند؛ القابی که بر سر فرمان پادشاه می‌نویسند؛ خطی منحنی که بر سر احکام ملوک، می‌کشیدند « القابی باشد که بر سر…

بیشتر بخوانید

ارسال شده توسط

manger

1399/11/20

ملفوفه فرمان

ملفوفه فرمان – ملفوفه، مأخوذ از تازی ، ملفوف و پیچیده شده و در جوف گذاشته و لفافه کرده . (ناظم الاطباء). و رجوع به ملفوف شود. ملفوفه ٔ فرمان ؛ فرمان پادشاهی که قطع آن کوچکتر از فرمان باشد و به مهر کوچک پادشاه مهر شده و مقید به ثبت در دفاتر نباشد. (از ناظم…

بیشتر بخوانید

ارسال شده توسط

manger

1395/12/28

امیر امان‌‌الله‌‌خان

پادشاه افغانستان در اواخر دوره قاجاریه در سال 1307 خ. به تهران آمد]و[ در كاخ صاحبقرانیه نیاوران از او پذیرایى شد. او به تقلید كمال پاشا (آتاترك) دست به تجدد اروپایى زد (نظیر كشف حجاب و غیره) اما سرانجام در سال 1348 ق. از سلطنت مستعفى شد. / خاطرات و خطرات، ص 379؛ جغرافیاى تاریخى…

بیشتر بخوانید

ارسال شده توسط

manger

1395/12/19

الماس دریاى نور

این الماس جزو غنایم جنگى نادرشاه است كه از هندوستان همراه خود به ایران آورد. وزن آن قبل از تراش 780 قیراط بوده كه پس از تراش به 270 قیراط رسیده است. / سرگذشت تهران، ص 55.     الماس دریای نور    الماس گوهرى است سخت سپید و مشهور و بسیار گران‌‌قیمت. مشهورترین الماس‌‌هاى…

بیشتر بخوانید

ارسال شده توسط

manger

1395/12/16

اربابى

ملك و آب و زمینى كه متعلق به مردم یعنى خصوصى است در مقابل خالصه كه متعلق به دولت است.  تیول، ملك و آب زمینى را گویند كه پادشاه به شخصى مى‌‌بخشید تا از بهره و درآمد آن زندگانى كند.  وقف، بدان معنى است كه تمام یا بخشى از منافع و درآمد ملك و آب…

بیشتر بخوانید

ارسال شده توسط

manger