1396/01/02

ایش‌‌پختر در تهران

اعتمادالسلطنه در ذكر وقایع سال 1220 ق. در اشاره به ایشپختر چنین نوشته است:  «در اواسط این سال سر ایش‌‌پختر سردار روس را ابراهیم خان بنى عم حسینقلى‌‌خان حاكم بادكوبه به تهران آورد.» / مرآت البلدان، ج 1، ص 612. اما ایش‌‌پختر كه بود و چگونه كشته شد؟ داستان جالبى است كه شرح آن از…

بیشتر بخوانید

ارسال شده توسط

manger

1395/12/29

اولین چاپخانه در تهران

مى‌‌دانیم در ایران فارسى زبانان بسیار از مزایاى ارزشمند این پدیده بهره‌‌مند گشتند. البته بعد از سال 1016 م. كه فرقه نصاراى كرملى در اصفهان اقامت گزیدند، نخستین چاپخانه را با خود به ایران آوردند و ابتدا بعضى ادعیه و اذكار مسیحى را به زبان عربى و فارسى با آن چاپ كردند.  ارامنه هم در…

بیشتر بخوانید

ارسال شده توسط

manger

1395/12/29

اولین پزشك ایرانى كه در اروپا تحصیل كرد

آن زمانى كه ایرانیان صاحب پزشكانى چون ابن سینا بودند اروپاییان از الفباى پزشكى خبرى نداشتند و در جنگ‌‌هاى صلیبى اوج این تفوق به چشم مى‌‌خورد. هنگامى‌‌كه پزشكان مسیحى براى معالجه از كوچك‌‌ترین اعمال پزشكى عاجز بودند، پزشكان مسلمان مجروحین را ماهرانه با اعمال جراحى از مرگ نجات مى‌‌دادند كه سرچشمه دانش این پزشكان علم…

بیشتر بخوانید

ارسال شده توسط

manger

1395/12/19

امام جمعه تهران

در سال 1224 ق. مسجد شاه، بزرگ‌‌ترین مسجد تهران، به فرمان فتحعلى‌‌شاه ساخته شد و هم او بود كه در سال 1236 ق. میر محمدمهدى را به سمت امام جمعه تهران برگزید و از این تاریخ به بعد پایتخت ایران همواره و پیوسته داراى امام جمعه بوده است:  1. میر محمدمهدى معمم اصفهانى متولد 1186…

بیشتر بخوانید

ارسال شده توسط

manger

1395/12/19

افاغنه

شورش افغان‌‌ها به سبب ظلم و تعدى ژرژ یا گرگین یكى از امراى جدیدالاسلام گرجستانى كه از سوى شاه سلطان‌‌حسین بر قندهار[1] حكومت مى‌‌كرد، پدید آمد. البته علت دیگرى كه در این ارتباط مى‌‌توان برشمرد، سستى و ضعف حكومت صفویه در دوران پادشاهى سلطان‌‌حسین بود، به همین سبب در نقاط دیگر كشور نیز شاهد بروز…

بیشتر بخوانید

ارسال شده توسط

manger

1395/12/19

اعزام محصل

اعزام محصل به فرنگ براى فراگرفتن علوم و فنون جدید در دوره قاجاریه، به زمان فتحعلى شاه و امپراتورى ناپلئون بر مى‌‌گردد، كه بر اثر شكست‌‌هاى مكرر ایران از روسیه ابعاد تازه‌‌اى به خود گرفت. البته در دوران صفویه هم با باز شدن پاى اروپاییان به دربار ایران چنین عملى سابقه دارد. عباس‌‌میرزا نایب‌‌السلطنه فتحعلى…

بیشتر بخوانید

ارسال شده توسط

manger

1395/12/17

اصفهانك

اصفهانك آبادى كهنه خردى بوده است در شرق تهران، در شمال و نزدیكى دولاب. سه رشته قنات معتبر خوب داشت. وقتى‌‌كه سلطنت‌‌آباد بنا شد چون مجراى قنات از میان آن باغ بود، شاه (ناصرالدین شاه) آب اصفهانك را ضبط نمود و به مصرف سلطنت‌‌آباد رسانید؛ لذا اصفهانك خشك شد. اواسط حكومت ناصرالدین شاه، زمین اصفهانك…

بیشتر بخوانید

ارسال شده توسط

manger

1395/12/17

ازگُل

ازگُل بر وزن بلبل از توابع شمیران در شمال شرقى تهران و مشرق تجریش است و مردمش به كشاورزى و زراعت اشتغال داشته‌‌اند.  محصولات ازگل علاوه بر میوه‌‌هاى سردسیرى كه محصول مناسب آبادى‌‌هاى شمیران است، به سبب داشتن زمین‌‌هاى مسطح، گندم و جو نیز مى‌‌باشد. پیش از این‌‌كه ازگل نیز به سرنوشت دیگر آبادى‌‌هاى اطراف…

بیشتر بخوانید

ارسال شده توسط

manger

1395/11/29

ادوكلون

اعتمادالسلطنه در 20 رجب 1299 ق. در روزنامه خاطرات خود این كلمه را به كار برده است. «شنیدم روزى كه شاه به سربازخانه نایب‌‌السلطنه رفته بود، هشتاد تومان نایب‌‌السلطنه ادوكلون كه از عطریات فرنگى است به در و دیوار سرباز خانه زده و گل و بلبل زیادى حاضر كرده بود.»

بیشتر بخوانید

ارسال شده توسط

manger