حرم سرا
حرم سرا – گاسپار دروویل در سفرنامه خویش درباره خانههای اعیانی زمان فتحعلیشاه آورده است که در شهرها خانهها با دیوارهای بالنسبه بلندی محصور شدهاند، چنانکه نمای آنها کاملاً مخفی میماند. ساختمانها همیشه دور از کوچهها و در انتهای حیاطهای بزرگی بنا میشوند. خانهها به اسلوب زیبایی ساخته شدهاند و تقسیمبندی قسمتهای مختلف آن تا…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
حاکم تهران
حاکم تهران – شاهزاده حسنعلی میرزا( ۱۲۷۱ ق – ۱۲۰۴ ق/ ۱۷۸۹) ملقب به شجاعالسلطنه فرزند فتحعلیشاه قاجار و بدر جهان خانم نخستین همسر عقدی فتحعلی شاه و دختر محمدجعفرخان عرب و نوه قادر خان عرب عامری (حاکم بسطام) بود. او در پانزده سالگی از سوی پدر به حکومت تهران رسید. بعد از مرگ پدر…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
ظالمی شقی
ظالمی شقی – این عبارت را قاآنی در قصیده ای در مدح امیر کبیر به کار برده است. میرزا حبیبالله شیرازی شاعر دربار فتحعلی شاه بود. او تا عصر ناصری زیست و برای شاه و درباریان مدح ها گفت و شعرها سرود. تخلصش قاآنی و لقب محمدشاهی اش «حسانالعجم» است. پس از مرگ محمدشاه و…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
اولین امام جمعه تهران
در سال 1236 ق. به فرمان فتحعلى شاه قاجار، میر محمد مهدى معمم اصفهانى فرزند سیدمرتضى صدرالعلماء به تهران آمد و براى نخستین بار به سمت امام جمعه تهران برگزیده شد. !رجوع کنید به امام جمعه.
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
انجمن خاقان
انجمنى است ادبى كه از فضلا و ادباى زمان فتحعلى شاه و به فرمان او تشكیل یافت و قرار شد كه تذكرهاى نیز در شرح حال دانشمندان و شاعران دربار تألیف گردد. این تذكره را ابتدا احمد بیگ كرجى آغاز كرد، عمرش كفایت نكرد و سرانجام «تذكره انجمن خاقان« را فاضل خان گروسى كه خود…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
امیر قاسم خان (قاسم)
امیر قاسم خان قوانلو قاجار داماد فتحعلى شاه (شوهر بیگم جان دختر دوم فتحعلى شاه) و پدر مهد علیا مادر ناصرالدین شاه یعنى ملك جهان خانم ملقب به مهد علیا. آب انبار در بین راه تهران و شهر رى و مسجد و مدرسه مادر شاه سمت جنوب غربى در آخر خیابان باب همایون تهران از…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
امامیه (حكیمیه، چاهك)
دیهى بوده است در كم و بیش ده كیلومترى شمال شرقى تهران بر سر راه دماوند كه هم اكنون مانند دیگر آبادىهاى اطراف تهران به كام تهران بزرگ فرو رفته و در كام این نهنگ شهر نه از آب و هواى مصفاى روزگار كهنش چیزى باقى است و نه از اراضى كشاورزى و باغات وسیعش.…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
امامزاده قاسم
بقعه امامزاده قاسم (ع) بر فراز بلندى مشرف به قریه ییلاقى كه به مناسبت بقعه مزبور به همین نام خوانده مىشود، در كنار دره نزهتانگیز و لطیفى به نام گلاب دره در دامان كوهستان شمیران قرار دارد. امامزاده قاسم قسمت قدیمى و اصلى بقعه برج هشت ضلعى آجرى است كه حرم امامزاده را…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
امامزاده صالح (تجریش)
امامزاده صالح در بازار تجریش از پسران امام موسی کاظم و برادران امام هشتم شیعیان علی پسر موسی (رضا) است. بنای امامزاده از سال ۱۳۵۱ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفته و با شماره ۹۰۹ ثبت شدهاست. بر اساس آخرین برآورد تعداد زائران امامزاده ۳۰ هزار نفر است. به استناد کتیبه سردر…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
امامزاده زید
این بقعه در خیابان باب همایون در جنوب میدان سپه واقع است. طول داخلى آن قریب شش متر و عرض آن چهار متر است. ضریح چوبى زیبایى دارد. اثر قدیمى ندارد. لوحه كاشىكارى كوچك بالاى در آن مورخ به تاریخ 1311 ق. مىباشد. (پارچه روی ضریح «بن حسن» قید شده است). امامزاده زید – این…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط