شترقربانی
شترقربانی – سنتی آیینی – مذهبی بود که در تهران قدیم در دوره قاجاریه انجام می شد. اوج این مراسم مربوط به عصر ناصری است که در میدان توپخانه با تشریفات هرچه تمام تر اجرا می گردید و تا دوره رضا شاه ادامه یافت و با مخالفت وی این رسم برافتاد. مراسم شترقربانی یا به…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
اولین تیم فوتبال
فوتبال از انگلستان به ایران آورده شد. این بازى در ایران، از دوران تأسیس سفارت انگلستان در سال 1865 م. شكل گرفت. در آن مقطع تعداد كاركنان سفارت نسبتاً زیاد بود. به علاوه در تهران انگلیسىهاى زیادى زندگى مىكردند كه براى سرگرمى خود در میدان مشق حوالى میدان امام خمینى (توپخانه سابق) بازى مىكردند. تماشاى…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
اولین آسفالت
اولین راه و خیابانى كه در ایران رنگ آسفالت را به خود دید، میدان توپخانه بود كه به مناسبت ورود ملك فیصل اول پادشاه عراق انجام شد. آسفالتى كه از سر در الماسیه كه انتهاى خیابان باب همایون بود شروع و به میدان توپخانه و اطراف آن رسید و ظرف سه روز انجام گردید. پس…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
امامزاده غیبى
در گوشه غربى میدان توپخانه یا سپه فعلى یعنى جنب باروى عهد شاه طهماسب تهران بقعهاى به نام امامزاده غیبى واقع بود و درون آن چالهاى وجود داشت كه مردم در آنجا شمع مىافروختند. این امامزاده هنگام احداث میدان توپخانه جدید یا میدان سپه كنونى تخریب و ضمیمه اراضى میدان گردید. در تصویر به جا…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
اگوست كرزیز
(كرشش) معلم توپخانه مدرسه دارالفنون بود. / روزنامه وقایع اتفاقیه، محرم 1268 ق. نمره چهل و دویم. البته چون او تاریخ و جغرافیا و حساب و هندسه را هم به قدر كافى مىدانست، تدریس این مواد هم به او واگذار شد. وى نظامى بود و درجه ستوانى داشت. / امیركبیر و ایران، ص 254. در…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
اعتضادالملك
حسینخان (محمدحسینخان). فرزند میرزا محمدخان قاجار دولو سپهسالار اعظم (درگذشته: 1311). وى ابتدا داماد میرزا آقاخان نورى بود سپس داماد ناصرالدین شاه شد. در سال 1282 به نیابت پدر خود، به ریاست توپخانه منصوب گردید. در 1287 با دریافت لقب مذكور، به حكومت سمنان و دامغان رسید. وى مجدداً در سال 1306 حاكم سمنان و…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
اصطبل مباركه
در شمال انبار توپخانه در شمال میدان ارگ امروزى به سمت غرب قرار داشت. / نقشه تهران موسیو كرشش، طبع 1275 ق.
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
اصطبل
اصطبلِ توپخانه. «اگر نایب و جلودار و عمله اصطبل براى خود مداخلى كرده و علیق اسب را نرسانده باشند…» (قانون نظام، 1277ق: ص 2 . محلِ نگهدارى چهارپایان. «طویله بزرگى براى اصطبل سربازخانه و اسب صاحبمنصبان فوج ساختم.» (نظامالسلطنه، ج 1323 – 1318 1ق: ص 153).
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط