1400/01/15

زباله تهران

زباله تهران – نخستین اقدام به جمع آوری زباله، در دوران صدارت امیرکبیر به وقوع پیوست. امیرکبیر به اقدامات مؤثری در بهبود وضع بهداشت شهر تهران دست زد، از آن جمله: یکی آبله‌کوبی کودکان و دیگر توجه به امر جمع‌آوری زباله، دیوار کشیدن دور یخچال‌ها و سرپوشیده کردن نهرها بود که در ۱۲۶۷ق./۱۸۵۱م. محمود خان…

بیشتر بخوانید

ارسال شده توسط

manger

1400/01/13

قریه امیرآباد

قریه امیرآباد – این قریه در سمت شمال غربی خارج حصار از آباد شده‌های مهم امیرکبیر، به وسیله خیابان درختکاری شده شمالی ـ جنوبی، به نام خیابان امیر به شمال محوطه اسب‌دوانی واقع در غرب تهران اتصال می‌یافت که به همین منظور آماده‌سازی شده بود./ جغرافیای تاریخی شمیران، ج۱، ۱۱۲-۱۱۹، ۱۳۷۱ش.

بیشتر بخوانید

ارسال شده توسط

manger

1400/01/05

خورشیدخانم

خورشید خانم نخستین صنعتگر تهرانی   خورشید خانم تهرانی خیاطی بود که با اعتماد امیرکبیر به تولید بخشی از لباس نظامیان پرداخت و با هدایت امیر کارگرانی در اختیار گرفت و کارش را توسعه داد و نخستین کارگاه تولیدی خیاطی زنانه را در تهران تشکیل داد. بدین ترتیب او نخستین زن تهرانی بود که در…

بیشتر بخوانید

ارسال شده توسط

manger

1399/11/23

ظالمی شقی

ظالمی شقی – این عبارت را قاآنی در قصیده ای در مدح امیر کبیر به کار برده است. میرزا حبیب‌الله شیرازی شاعر دربار فتحعلی شاه بود. او تا عصر ناصری زیست و برای شاه و درباریان مدح ها گفت و شعرها سرود. تخلصش قاآنی و لقب محمدشاهی اش «حسان‌العجم» است. پس از مرگ محمدشاه و…

بیشتر بخوانید

ارسال شده توسط

manger

1395/12/30

اولین گذرنامه چاپى

یكى از اقدامات جالب توجه امیركبیر رواج گذرنامه چاپى است. بر اساس نوشته روزنامه وقایع اتفاقیه، از سال 1267 ق. این گذرنامه بانشان شیروخورشید چاپ مى‌‌شد و اداره‌‌اى به نام تذكره‌‌خانه به ریاست حاج میرزا جبار ناظم‌‌المهام تشكیل شد كه وظیفه آن چاپ گذرنامه (پاسپورت) و صدور آن بود. پیش از آن گذرنامه‌‌ها را با…

بیشتر بخوانید

ارسال شده توسط

manger

1395/12/29

اولین چراغ گاز در تهران

در سال 1298 ق. براى نخستین بار چراغ گاز به تهران وارد شد و بلدیه تهران خیابان امیركبیر فعلى را با آن روشن نمود و به همین سبب خیابان مزبور به «خیابان چراغ گاز« شهرت یافت. ! رجوع کنید به خیابان چراغ گاز.

بیشتر بخوانید

ارسال شده توسط

manger

1395/12/29

انطباعات

نامى بود كه در دوره ناصرى به امور فرهنگى و طبع كتب و جراید اختصاص یافت. وزیر انطباعات ناصرالدین شاه، محمدحسن خان اعتمادالسلطنه (صنیع‌‌الدوله سابق) پسر حاجى علیخان حاجب‌‌الدوله فراش‌‌باشى و قاتل میرزا تقى خان امیركبیر بود.

بیشتر بخوانید

ارسال شده توسط

manger

1395/12/28

امیر قاسم خان (قاسم)

امیر قاسم خان قوانلو قاجار داماد فتحعلى شاه (شوهر بیگم جان دختر دوم فتحعلى شاه) و پدر مهد علیا مادر ناصرالدین شاه یعنى ملك جهان خانم ملقب به مهد علیا. آب انبار در بین راه تهران و شهر رى و مسجد و مدرسه مادر شاه سمت جنوب غربى در آخر خیابان باب همایون تهران از…

بیشتر بخوانید

ارسال شده توسط

manger

1395/12/28

امیرآباد

پیش از آن‌‌كه تهران توسعه یابد امیرآباد دیهى بوده در فاصله پنج كیلومترى شمال غربى تهران در غرب یوسف آباد بر سر یكى از دو راه تهران به ونك كه در شیب نسبتاً تندى قرار داشته است. اعتمادالسلطنه در كتاب المآثر و الآثار احداث این دیه را به امیر كبیر نسبت مى‌‌دهد و مى‌‌نویسد: «امیرآباد…

بیشتر بخوانید

ارسال شده توسط

manger

1395/12/17

اصطبل جلالیه

یک ساختمان قاجاری زیبا هنوز در منطقه امیرآباد تهران پابرجاست. این ساختمان به دستور امیرکبیر به عنوان اصطبل ناصرالدین شاه در جلالیه آن زمان ساخته شد و حالا  با درهای چوبی بزرگ و کلون‌های فلزی و سقف گنبدی‌اش تبدیل به موزه شده. با همکاری دانشگاه علوم پزشکی و سازمان میراث فرهنگی به صورت مهدکودک و…

بیشتر بخوانید

ارسال شده توسط

manger