اوشان
اوشان كه در افواه اوشون گفته مىشود، از آبادىهاى مشهور و خوش آب و هواى اطراف تهران است. اوشان جزو رودبار قصران و بر سر راه تهران به شمشك واقع است. وجه تسمیه آن در صفحه 439 كتاب قصران چنین آمده است: «چون این آبادى داراى آب بسیار زیادى مىباشد، نام آن را آب افشان…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
القاب
امروزه شنیدن القاب پرطمطراق گذشته (به خصوص دوران قاجاریه) كه از واقعیتها بسیار دور و گاه دقیقاً بر خلاف معناى آن به كار مىرفت، به نظر هر خوانندهاى بازیچه مىآید؛ اما واقعیت قضیه این است كه لقب بخشیدن و لقب گرفتن در آن روزگار یكى از جدىترین راههاى كسب درآمد و قدرت بود؛ درآمد بدون…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
اعتمادالسلطنه
محمد باقر، پسر عبدالعلى ادیبالملك و نوه حاجى علىخان اعتمادالسلطنه (قاتل میرزا تقىخان امیركبیر) است. محمد باقر پس از مرگ پدر به ادیبالملك ملقب گردید و پس از مرگ عمویش محمدحسنخان اعتمادالسلطنه از سال 1313ق. به لقب اعتمادالسلطنه ملقب و به وزارت انطباعات منصوب شد. مظفرالدین شاه هم او را در این سمت ابقا كرد.…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
اسرار انحطاط ایران
كتاب خلسه نخستین بار در سال 1324 خ. از روى دستنویسى كه محمد شهید نورایى از آن داشت چاپ شد و بر روى جلد كتاب نوشته شد: «خلسه، خوابنامه مرحوم اعتمادالسلطنه یا یك پرده تاریخى از اسرار انحطاط ایران. همین عنوان مایه لغزش بسیارى از نویسندگان كه از این كتاب در نوشتههاى خود یاد كردهاند،…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
اراضى خاصه (سنگلج)
این اراضى در جنوب محل عتیق سنگلج و در غرب امامزاده سیدنصرالدین بود. اعتمادالسلطنه در صفحه 96 المآثر و الآثار، از آن چنین یاد مىكند: «اراضى خالصه دیوانى واقعه در سنگلج را كه خانههاى جناب معیرالممالك دام اجلاله و غیره آنجاست و به باغ خسروخان و باغ قورخانه و باغ امانالله خان اشتهار دارد، به…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
ادوكلون
اعتمادالسلطنه در 20 رجب 1299 ق. در روزنامه خاطرات خود این كلمه را به كار برده است. «شنیدم روزى كه شاه به سربازخانه نایبالسلطنه رفته بود، هشتاد تومان نایبالسلطنه ادوكلون كه از عطریات فرنگى است به در و دیوار سرباز خانه زده و گل و بلبل زیادى حاضر كرده بود.»
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط