افندی
افندی-لقبی است در عثمانی بمنزله آقا در فارسی (ناظم الاطبا) و این کلمه در ترکی از بیگ محترم تر است. ماخوذ از یونانی (صاحب اختیار) و در ترکی عثمانی بمعنی آقا/ لغتنامه دهخدا.از کلمات و واژه های مصطلح عصر عثمانی است . بیشتر برای افراد باسواد بکار بردند، مانند میرزا در عصر قجر در ایران.…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
انجمن خیریه محله بازار
از انجمنهاى محلى تهران بود. این انجمن از اوایل سال 1325ق آغاز به فعالیت كرد. از جمله اقدامات آن همراهى با انجمن مهم اتحادیه طلاب در تقدیم نوشتهاى به مجلس بود كه ضمن آن نسبت به اقدام دولت عثمانى در احضار اتباع ایرانى براى خدمت نظام اعتراض شدیدى كرده؛ خواستار رسیدگى مجلس و دولت به…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
امیرخان سردار
امیرگونه خان قاجار دَوَلّو معروف به امیر خان سردار (در گدشته ۲۵ شهریور ۱۲۰۵ خ. برابر14 صفر 1242ق.) فرزند فتحعلی خان قاجار دولو و دایی عباس میرزا نایبالسلطنه از سرداران ایران در هر دو دورهٔ جنگهای ایران و روسیه بود. در ۱۲۳۷ ق. در نبرد عباس میرزا با عثمانیها، از خود دلاوری نشان داد. در…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
افجهاى
آقا سید جمال افجهاى از حجج اسلام دوران مشروطیت است. وى از همراهان بهبهانى و طباطبایى و دیگر مشروطه خواهان بود. «… سید عبدالله و آقا میرزا سید محمد… وارد مجلس شده آقا سید جمال افجهاى با جمعیت زیادى آمد آقا را مانع شدند…» / تاریخ بیدارى ایرانیان، ج 2، ص 200. «از نجف اشرف…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
اعتلاءالدوله
میرزا صادقخان اعتلا (زاده 1300ق). وى فارغالتحصیل مدرسه سیاسى است. در سال 1321 به خدمت وزارت خارجه درآمد. آتاشگى سفارت كبراى اسلامبول 1321، نیابت سوم سفارت كبراى اسلامبول 1324، نیابت دوم سفارت كبراى اسلامبول، 1326، معاونت اول اداره عثمانى 1327 و مدیریت دایره رمز 1328، از مشاغل و مناصب میرزا صادق خان به شمار مىرود.…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
استانبولى پلو
معروف است مشیرالدوله كه سفیر ایران در دربار سلطان عبدالحمید عثمانى بود، وقتى به ایران برمىگردد ناصرالدین شاه را به باغ خود در سر پل رومى (نرسیده به تجریش) دعوت مىكند و با استانبولى پلو از او پذیرایى مىكند، از آن زمان این غذا در ایران مرسوم مىگردد. / مجله زمان، ش 12، ص 65.…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
اردوى نادر در تهران
نادر پیش از سلطنت، در تهران به انتظار ورود شاه طهماسب صفوى از اصفهان، اردو زد. اما وقتى باخبر شد كه شاه طهماسب از ملاقات او خوددارى كرده است، تصمیم خود را كه جنگ با عثمانىها بود به عقب انداخت و با سپاهیانش به طرف اصفهان رهسپار شد. !رجوع کنید به نادر
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
ارامنه
مسیحیان ارامنه بخش عمدهاى از اقلیتهاى مذهبى هستند كه پیشینه سكونتشان در تهران به دوران صفویه بازمىگردد. اولین ارمنى در تهران، اولین بار در زمان شاه عباس صفوى است كه ارامنه به تهران وارد مىشوند. در آن دوران دو خانواده مسیحى در تهران زندگى مىكردند كه در طول زمان به تعدادشان افزوده گشت. / تاریخ…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
ابوبشر دولابى
ابوبشر محمد بن احمد [انصارى] بن حماد بن سعد رازى دولابى از مشاهیر دولاب رى بوده. وراق انصارى (بنده انصارى) سمعانى گوید: «گمان مىبرم كه برخى از اجداد او به ساختن دولاب منسوب شدهاند، ولى اصل او از رى است. (وراق به شخصى گویند كه پیشه صحافى و ورق شمارى كتاب مىكرده است، كه شغل…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط