نخستین محصل ایرانی
نخستین محصل ایرانی – در دوره فتحعلیشاه قاجار به همت عباس میرزا و میرزا عیسی قائم مقام نخستین بار تعدادی محصل ایرانی جهت فراگیری علوم و فنون به اروپا اعزام شدند. بازگشت محصلان ایرانی از اروپا، موجد برخی تحولات در تهران شد. مثلاً میرزا رضا مهندس نقشه مدرسه دارالفنون را ریخت و میرزاصالح شیرازی اولین…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
قولونل خان
قولونل خان سالیانی پس از جنگ ایران و روس، عباس میرزا و میرزا عیسی قائم مقام وزیر خود با تحلیل شکست هایی که بر لشکریان ایران تحمیل شده بود، قرار شد برای آموختن دانش و هنر پنج محصل ایرانی به همراه قولونل خان (سرهنگ دارسی) به انگلستان بروند بنابراین در تاریخ جمادی الثانی 1230 ق.…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
ایشپختر در تهران
اعتمادالسلطنه در ذكر وقایع سال 1220 ق. در اشاره به ایشپختر چنین نوشته است: «در اواسط این سال سر ایشپختر سردار روس را ابراهیم خان بنى عم حسینقلىخان حاكم بادكوبه به تهران آورد.» / مرآت البلدان، ج 1، ص 612. اما ایشپختر كه بود و چگونه كشته شد؟ داستان جالبى است كه شرح آن از…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
اولین چاپخانه در تهران
مىدانیم در ایران فارسى زبانان بسیار از مزایاى ارزشمند این پدیده بهرهمند گشتند. البته بعد از سال 1016 م. كه فرقه نصاراى كرملى در اصفهان اقامت گزیدند، نخستین چاپخانه را با خود به ایران آوردند و ابتدا بعضى ادعیه و اذكار مسیحى را به زبان عربى و فارسى با آن چاپ كردند. ارامنه هم در…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
امیرخان سردار
امیرگونه خان قاجار دَوَلّو معروف به امیر خان سردار (در گدشته ۲۵ شهریور ۱۲۰۵ خ. برابر14 صفر 1242ق.) فرزند فتحعلی خان قاجار دولو و دایی عباس میرزا نایبالسلطنه از سرداران ایران در هر دو دورهٔ جنگهای ایران و روسیه بود. در ۱۲۳۷ ق. در نبرد عباس میرزا با عثمانیها، از خود دلاوری نشان داد. در…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
اعزام محصل
اعزام محصل به فرنگ براى فراگرفتن علوم و فنون جدید در دوره قاجاریه، به زمان فتحعلى شاه و امپراتورى ناپلئون بر مىگردد، كه بر اثر شكستهاى مكرر ایران از روسیه ابعاد تازهاى به خود گرفت. البته در دوران صفویه هم با باز شدن پاى اروپاییان به دربار ایران چنین عملى سابقه دارد. عباسمیرزا نایبالسلطنه فتحعلى…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
اعتضادالسلطنه (على قلى میرزا)
شاهزاده علىقلىمیرزا متولد 1234 ق. / 1819 م. و متوفى 1298 ق. / 1880 م. مدفون در حضرت عبدالعظیم، پنجاه و چهارمین فرزند فتحعلى شاه از زن پنجاه و دوم او كه نامش «گل پیراهن خانم« و اصلاً از ارامنه تفلیس (لكن معروف به گرجى بوده است) مىباشد. او بر خلاف اكثر شاهزادگان قاجار فردى…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
ارسى
دو لغت متفاوت با یك املاء و تلفظ در زبان فارسى كاربرد دارد. براى جلوگیرى از خلط مبحث به شرح این تفاوت مىپردازیم: الف) اُرْس (به ضم الف و سكون را) نام درختى است بسیار مقاوم و دیرپاى كه در مناطق كوهستانى ایران از جمله رشته كوه البرز مىروید و بدان سرو كوهى نیز گویند.…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط
manger
آقا زین العابدین
وی نخسین چاپخانه را در سال 1233 ق. تحت حمایت عباس میرزا در تبریز دایر كرده بود. / مجله كاوه، دوره دوم، ش 5، ص 11. در سال 1239 ق. بر اثر شهرت آقا زینالعابدین تبریزی، فتحعلی شاه او را به تهران خواست و او با انتقال تمامی اجزا و عمال چاپخانه به پایتخت، مشغول…
بیشتر بخوانیدارسال شده توسط