باجمانلوها (باجمالوها) – از محلات تهران قديم كه خود جزيى از محله سنگلج بوده است. گذر باجمانلو نيز در همانجا واقع بوده در صفحه 131 كتاب «تاريخ تهران» از آن به صورت باجماندلو و باجمله لوها ياد شده است.

«باچوانلو یا قاچکانلو یا باجمانلو یا باج‌خوانلو یا باچاوانلو یا باچبانلو یا باشقانلو یا باشکانلو یا باشمانلو یا باشمانلی یا باچیان‌لو معروف به کرد قوچانی یکی از طایفه‌های کرد شمال خراسان هستند کە از کردستان کشور ترکیه(عثمانی) بە این منطقه کوچانده شدند . باچوانلوها طایفه‌ای از ایل زعفرانلو هستند. آنان به [زبان کردی کرمانجی] صحبت میکنند.

باچوانلوها از دسته کردهایی هستند که توسط صفویان به این ناحیه کوچانده شدند تا از حملات ازبک‌ها و ترکمن‌ها به ایران جلوگیری کنند. پس از شاه عباس آنان زیر لوای قزلباشان افشار به رهبری نجات‌خان افشار قرار گرفتند. در دوره نادری، شکر سلطان رهبر باچوانلوها شد. آنان در جنگ نادر با یکی از فرمانروایان یاغی خراسان به نام ملک محمود سیستانی ابتدا نادر را همراهی کردند، ولی پس از مدتی به او پشت کرده به سپاه یکی از مخالفان او به نام ابراهیم خان پیوستند که نادر آنان را شکست داد. آنان پس از آن بر فرماندار درگز تغیان کردند و تا نیمهٔ سده ۱۳ قمری بر درگز به رهبری نوروزخان حکمرانی می‌کردند. با به قدرت رسیدن سلیمان خان این مناطق به زیر سلطه او درآمد و نورپزخان دستگیر و کشته شد.»/ پورکریم، هوشنگ. «کُردان با چوانلوئی قوچان». هنر و مردم، دوره۸، ش ۸۸ (بهمن 13۴۸): ص ۲۳–۲۹.

 محله باجمانلوها در مجاورت ضلع غربى حصار صفوى و در گوشه شمال غربى محله سنگلج قرار داشت. اين محله در شمال محله دباغ‏خانه قرار گرفته بود. محدوده آن را بايد از شمال و غرب به اضلاع شمالى و غربى حصار صفوى و از جنوب به كوچه قاپوچى باشى و آب پخش كن و ا ز شرق به كوچه افشارها محدود دانست.

 اراضى اين محله در جريان احداث پارك شهر داخل پارك واقع شد. جايى كه به تقريب مقابل باشگاه جعفرى قرار دارد. ساخت پارك شهر بعد از جنگ جهانى دوم به پايان رسيد.

 مطابق آمار دارالخلافه به سال 1269 ق. تعداد خانه‏هاى اين محله 40 باب از قرار 17 باب خانه نوكر و 23 باب خانه رعايا بوده است. بنگرید به محله باجمانلوها.