29-8-1403
محله محوری در مدیریت شهری
در بلوک 2 شهرک اکباتان
تا پیش از تهاجم سده اخیر و ظهور الگوی وارداتی برنامه‏ ریزی شهری با طرحهای جامع شهری، روستاها وشهرهای سنتی ایران بر اساس محله محوری و مشارکت مردمی اداره میشد. محله عنصر اصلی سیستم شهر در گذشته بود. با انقلاب صنعتی اروپا تغییرات بنیادی در ساختار کالبدی، معنایی و عملکردی شهر پدید آمد که گریبانگیر کشور ایران هم شد. این دگرگونی اساسی در ساختار محله‌ مارا دچار آسیبهای جدی کرد. اندیشمندان حوزه شهر امروز به اهمیت نظام سنتی محله پی برده اند و میدانند محله محوری رویکرد مفیدی در مواجهه با چالشهاست.
گواینکه امروز صورت ظاهری ‌محله دچار تغییر شده، اما وجه معنایی آن در ذهن و اندیشه ایرانی هنوز پابرجاست. محله قلمرو اجتماعی است. براساس تجربه جهانی اهمیت محله و توجه بدان در تمرکز زدایی در حوزه‌ های ملی، بسیار مشکل گشاست. در نظام محله اقتصاد، رفاه، امنیت عمومی، حوزه آسیبهای اجتماعی، همه پوشش داده میشود. باید به محلات هویت بخشی کرد. بخصوص در تهران که از بی هویتی سخت رنج میبرد. محله در سیستم شهری در بهبود کیفیت کالبدی و معنایی میتواند کارگر باشد.
جناب مهندس نجاری و اهالی محله در بلوک 2 شهرک اکباتان با تشریک مساعی یکدیگر و استعانت از خرد جمعی، کار ارزشمندی کرده اندکه می تواند نمونه اعلایی برای تمامی محله های پایتخت جهت حل چالشها باشد.
حاصل بخشی از فعالیتهای این محله:
– تشکیل کتابخانه عمومی با مشارکت همسایگان.
– تفکیک زباله در مبدا(خانه) و جداسازی شیرابه از زباله با تهیه خشکاله.
– مراقبت از همسایگان سالخورده در بروز واگیریها و سرکشی و بر طرف کردن نیازهای آنان در حد امکان.
– برگزاری جشنهای ملی و مذهبی با مشارکت ساکنان و ایجاد فضایی برای آموزش هنر و بروز آموخته های جوانان.
– تسهیل در آموزش رشته های ورزشی.
– تدریس رایگان دروس مختلف فرزندان ساکنان با استفاده از ظرفیت خود ساکنان.
– ایجاد ارتباط جمعی ساکنان و مشارکت در حل مشکلات.

ارسال دیدگاه

ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد.

مقالات مرتبط