صفحه نخست
درباره تهراننامه
فهرستها
آ
الف
ب
پ
ت
ث
ج
چ
ح
خ
د
ذ
ر
ز
ژ
س
ش
ص
ض
ط
ظ
ع
غ
ف
ق
ک
گ
ل
م
ن
و
ه
ی
جستجو در سایت
نقشه سایت
همکاران تهراننامه
ارتباط با مولف
Tehran Nameh
و
آ
الف
ب
پ
ت
ث
ج
چ
ح
خ
د
ذ
ر
ز
ژ
س
ش
ص
ض
ط
ظ
ع
غ
ف
ق
ک
گ
ل
م
ن
و
ه
ی
و
و
واژه های متروک
واژههای متروک تهران قدیم کلمه، واژه، لغت، اصطلاح، لفظ و ... سوای تفاوتهایشان از منظر دانش و فن خاص و صرفنظر از اعتبار آنها در علوم گوناگون نظیر فلسفه و حکمت و ... یا صنایع و ... همه در اصطلاح…
ادامه مطلب
واژه های متروک (10)
واژههای متروک تهران قدیم (10) - چارقچارقچارقت دوزم کنم شانه سرت چارق که چارغ و یا به وجه چاروق نیز مینویسند، کلمه ایست ترکی و آن پاپوش یا پای افزاری است که در گذشته به خصوص در مناطق کوهستانی و…
ادامه مطلب
واژه های متروک (12)
واژههای متروک تهران قدیم (12) رسم کلوخاندازان در تهران قدیم از رسومی که در تهران قدیم برگزار میشد یکی رسم «کلوخاندازان» بود. این رسم چنانی که از اشعار شعرای نامدار طی قرون و اعصار بر میآید، سراسر ایران را برمیگرفت…
ادامه مطلب
واژه های متروک (13)
واژه های متروک (13) در سلسله مطالب واژههای متروک تهران قدیم به کلمه دیگری برمیخوریم که دیگر در میان مردم کاربردی ندارد و آن دامن شلیته است. با کوچ شلیتهپوشان و شلیتهفروشان به دیار باقی نام آن هم نرمنرم دارد…
ادامه مطلب
واژه های معماری
واژه های معماری آبساب: آجرتراش داده شده ای که با آجر دیگر در آب ساییده شده باشد. آجر پیش بر: آجری که قبل از پخت به شکل دلخواه شکل داده می شود. آژند: ملات، خمیری است که فاصله میان مصالح…
ادامه مطلب
واگذاری پلاک شهربانی 10000
پلاک شهربانی 10000- ماجرای واگذاری پلاک 10000 در سال 1332ش. از زبان مسئول شماره گذاری راهنمایی و رانندگی تهران شنیدنی است؛ از شروع شماره گذاری در تهران نوبت تسلیم پلاک 10000 به سال 1332 رسید. پیش از این تاریخ، شمار…
ادامه مطلب
وایلد سازنده سفارت انگلیس در تهران
وایلد، سازنده سفارت انگلیس در تهران - انگلیس پیش از قاجاریه با ایران روابطی داشت، اما نه پیوسته و مدام، بلکه دو کشور بسته به سیاست روز خود گاه نزدیک و گاهی دور میشدند. این روابط از سوی طرفین هیچگاه…
ادامه مطلب
ورامین
ورامین پس از حمله مغول و ویرانی ری که زلزله نیز مزید برعلت شد، ورامین مرکزیت منطقه را عهده دار گردید، اما اقبال این شهر دولت مستعجل بود و در اواخر قرن هشتم ورامین افول کرد و ساکنانش، شهر را…
ادامه مطلب
ورزشگاه شهید شیرودی
ورزشگاه شهید شیرودی- بنگرید به امجدیه
ادامه مطلب
ورقه تصدیق پوشیدن لباس روحانیت
ورقه تصدیق پوشیدن لباس روحانیت در سال ۱۳۰۷ خ. /۱۹۲۸ م. مطابق قانون متحدالشکل نمودن لباس، برای ایرانیان استفاده از عمامه و قبا و عبا ممنوع شد و تنها کسی که ورقه تصدیق از وزارت داخله داشت مجاز به پوشیدن…
ادامه مطلب
وزارت
وزارت- حکومت (نایب الوزاره: معاون حکومت).
ادامه مطلب
وزارت دفتر استیفا
وزارت دفتر استیفا- مرکب از وزیر و مستوفیان ایالات و ولایات بود.
ادامه مطلب
وزارت لشکر
وزارت لشکر- رئیس دارایی ارتش.
ادامه مطلب
وزن بار حیوانات
وزن بار حیوانات - وزن بار حیوانات در ایران در اواخر دوران ناصری به تصریح یوشیدا عبارت بود از؛ یک بار شتر را حدود هفتاد من( 210 کیلوگرم)، بارِ استر را سی و پنج تا پنجاه من و بار الاغ…
ادامه مطلب
وزیر بقایا
وزیر بقایا- مستقیماً تحت نظر صدراعظم انجام وظیفه میکرد و حساب ولات و حکّام را از آنها میگرفت و به مستوفی محل میداد تا حساب را تنظیم کند.
ادامه مطلب
وزیر حضور
وزیر حضور - اداره ٔ بیوتات ؛ اداره ٔ حفظ و تعمیر ابنیه ٔ سلطنتی یا عمومی . (یادداشت دهخدا ). «بیوتات سلطنتی ؛ در دوران صفویه ، کارگاههایی که ضروریات و حوایج دستگاه سلطنتی را تدارک و تهیه مینمود.…
ادامه مطلب
وزیر حضور
وزیر حضور- وزیر دربار.
ادامه مطلب
وزیر دارالانشا
وزیر دارالانشا- رئیس دفتر مخصوص شاهنشاهی.
ادامه مطلب
وزیر دواب
وزیر دوّاب - دواب ، یعنی جانوران است ولی در فارسی بدون تشدید باء و بیشتر به معنی ستور که سواری می دهد و بار می کشد استعمال شود. وزیر دواب یعنی مستوفی که به جمع و خرج و اسقاط…
ادامه مطلب
وزیر دوّاب
وزیر دوّاب - مستوفی که به جمع و خرج و اسقاط و عمل و غیرهٔ شترخانه و قاطرخانه رسیدگی میکردهاست.
ادامه مطلب
وزیر محاسبات
وزیر محاسبات- وزیر دارایی.
ادامه مطلب
وزیر نظام
وزیر نظام- ریاست دارایی؛ فرمانده قوا را نیز میگفتند (در زمان محمدشاه قاجار به بعد، معمول شد).
ادامه مطلب
وزیرالوزرا
وزیرالوزرا - میرزا محمدعلی مایل (؟ -پیش از ۱۸۳۴م/۱۲۵۰ق) مستوفی ملقب به «وزیرالوزرا» از مشاورین عباس میرزا، است. او فرزند میرزا کاظم آشتیانی فرزند آقا محسن آشتیانی بود. وی شاعر(متخلص به مایل) و ادیب فارسی و مستوفی دربار قاجار در…
ادامه مطلب
وزیردارالشورا
وزیردارالشّورا - عضو دارالشّورای کبری
ادامه مطلب
وزیردارالشّورا
وزیردارالشّورا- عضو دارالشّورا: عضو دارالشّورای کبری.
ادامه مطلب
وزیرعلوم
وزیرعلوم- وزیر معارف؛ وزیر آموزش و پرورش.
ادامه مطلب
وظایف كدخدایان
وظایف كدخدایان - از اواخر ماه رجب همان سال (1309) شاهزاده محمدحسن میرزا مهندس به ریاست احتسابیه برگزیده شد، اما ریاست وى نیز بیش از هفت ماه و شش روز نپایید و ابوالحسن خان فخرالملك با پیشكش هزار تومان به…
ادامه مطلب
وقایع نگار
وقایع نگار- وقایع نگارنده . اخبارنویس . (آنندراج ). کسی که حوادث و اتفاقات عهد پادشاهی را یادداشت و ضبط کند. خبرنگار. (ناظم الاطباء). واقعه نگار. وقایع نویس/لغتنامه .
ادامه مطلب
وقایع نگار و داروغه دفترخانه
وقایع نگار و داروغه دفترخانه- رئیس اجراییات وزارت دارایی؛ محصّل وصول بقایا.
ادامه مطلب
وولفانگ اشترونگ
وولفانگ اشترونگ - بنگرید به هنرستان صنعتی تهران
ادامه مطلب
ویکتور دیوید گروئن
ویکتور دیوید گروئن (Victor David Gruen) (1980- ۱۹۰۳)، معمار و شهرساز آمریکایی – اتریشی، یهودی تبار بود. او در آمریکا شهرهایی را طراحی کرد.وی زاده وین پایتخت اتریش و فعال سیاسی (سوسیالیست) بود و در زمان جنگ جهانی دوم و…
ادامه مطلب
go to top
استفاده از مطالب این سایت تنها با ذکر منبع بلامانع است.
web design by
ASAGRAPHIC