میدان حسن‌آباد
این میدان معماری منحصربه فرد، زیبا و دیدنی دارد و با چهار بدنه دو اشکوبه مدور با هشت گنبد، از جاذبه‌های گردشگری و بخشی از بافت تاریخی و سنتی تهران قجری است.میدان حسن‌آباد در دوره‌های مختلف نام‌های مختلفی چون ملک‌المتکلمین، پهلوی، هشت‌گنبد و ۳۱ شهریور داشته است.
در دوره ناصری بعد از تخریب حصار صفوی با فاصله ای در شمال این میدان (آن زمان میدان نبود.) میرزا یوسف آشتیانی(مستوفی‌الممالک) باغی وسیع احداث و به نام پسرش حسن آباد کرد. با درگذشت میرزا یوسف، باغ، قطعه‌ قطعه شد و به خانه سازی اختصاص یافت و محله ای به نام حسن آباد تشکیل شد. در عصر رضاشاه، سرهنگ بوذرجمهری شهردار تهران، چهارراه حسن‌آباد را به میدانی بزرگ با مساحت ۶ هزارمترمربع تبدیل کرد. در سال 1309ش. بنای زیبا و قرینه ای با انحنای دایره محاطش ساخته شد. شعاع میدان 45 متر و مساحت آن 6500 متر است. این بنا در 16 فروردین 1377 با شماره 1977 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.
معماری
معمار ساختمان دورادور میدان مهندس قلیچ باقلیان و محاسب آن مهندس لئون تادوسیان و ساخت گنبدها اثر استاد اکبر نکووقت معروف به اکبر خواهرزاده) است. دورتادور میدان ۴ساختمان مدور با8 گنبد کلاه‌فرنگی وجود دارد.
امروزه این میدان در دل بازار کاموا، یرق‌آلات، ابزارآلات و … قرار گرفته است.
منبع:
نقشه نجم الدوله، چاپ 1309ق.
نقشه های عصر رضاشاه
دانشنامهٔ تاریخ معماری و شهرسازی ایران‌شهر
یادگارهای معماران ارمنی در تهران

ارسال دیدگاه

ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد.